Politika

Ficův vzkaz Babišovi: Voliči odpustí i zločiny

Post Image

Ficův vzkaz Babišovi: Voliči odpustí i zločiny

Play icon
10 minut
Souputníci? Andrej Babiš a Robert Fico

foto Profimedia.cz

Slovensko se po zářijových volbách odklání od Česka, i když nejde o tak dramatický posun, jak by se mohlo na první pohled zdát – píše známý slovenský novinář. A dodává tři poučení, která by si ze slovenských voleb mohli odnést Češi.

O čem mimo jiné rozhodovaly zářijové volby na Slovensku? Například o tom, zda země dál patří do jádra Evropské unie, zda má jasno ohledně hrozby, kterou představuje Putinovo Rusko, a zda vidí, že Ukrajina je obětí ruské války. Jinak řečeno měly ukázat, jestli mezi Slovenskem a Českem stále platí shoda v zahraniční politice.

Vítězství Roberta Fica a jeho strany Smer je zprávou do Prahy, že Československo se znovu, obrazně řečeno, rozpadá. Slovensko se otáčí na východ a volby trend jen potvrdily.

Českým čtenářům však přinášejí výsledky hlasování i tři ponaučení, která by se jim mohla hodit. Protože Češi by ve svých vlastních volbách mohli řešit stejné problémy jako my na Slovensku.

Přečtěte si také

1. Voliči mají krátkou paměť

Robert Fico vládl na Slovensku dvanáct let. Za tu dobu se mu podařilo vybudovat hluboce propracovaný systém rozkrádání státu. Pozor, to není komentátorská licence, na takové tvrzení máme na Slovensku stovky důkazů.

Za posledních pár roků, kdy Fico nebyl u moci, se policii a státnímu zastupitelství podařilo vyšetřit desítky případů. K dnešnímu dni už je odsouzeno víc než čtyřicet lidí Ficova režimu a přes sto třicet dalších je podezřelých. Nejde přitom o žádné pěšáky, jsou mezi nimi šéfové policie i prokuratury, soudci a vysoce postavení představitelé státu.

Podpořte Reportér sdílením článku