Americké volby 2024: Joe Biden má potíže, ale…

Post Image

Americké volby 2024: Joe Biden má potíže, ale…

Play icon
10 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Je více důvodů si myslet, že o něco větší šance na vítězství v listopadových prezidentských volbách v USA má Donald Trump. Ale Joea Bidena přinejmenším letos na jaře stále nebylo možné odepisovat.

Takovéhle prezidentské volby chtěl v USA málokdo. Oba kandidáti byli nepopulární už při minulém kole v roce 2020 a letos to, jak ukazují různé průzkumy veřejného mínění, platí ještě více. Současný prezident Joe Biden má na stole spoustu potíží a mezi Američany je podle průzkumů mimořádně neoblíbený jak ve srovnání s předchůdci v Bílém domě, tak i z hlediska své dřívější pozice u veřejnosti. Donald Trump na tom byl na konci dubna o něco lépe a zdálo se, že má větší šance na vítězství.

Vzhledem k ryze symbolickým primárkám v obou politických stranách přitom čeká Spojené státy neobvykle dlouhá předvolební kampaň, během které se může štěstěna dvou nepopulárních staříků ještě mnohokrát otočit. Existují důvody domnívat se, že by se Bidenovi přece jen mohlo podařit mandát obhájit?

Přečtěte si také

Bezradnost v Gaze

Jedním z největších bolehlavů se pro Bidena v posledních týdnech stala probíhající válka v Gaze a americká podpora Izraele. Tu mu zazlívají dvě skupiny voličů, které tvoří podstatnou součást voličské koalice demokratů: mladí Američané a voliči arabského původu. Biden by mohl ztratit důležitý stát Michigan se silnou populací arabských Američanů i univerzity, kde v průběhu jara sílily protesty. 

Této slabiny si je zjevně vědom i Trump. Ačkoli byl dost možná nejvíce proizraelským prezidentem v historii Spojených států, v průběhu letošního roku začal vypouštět výroky, z nichž je jasné, že si uvědomuje nepopularitu války v Gaze. „Musíte to ukončit, ztrácíte podporu,“ vzkázal Trump do Izraele s drobnými obměnami už v několika rozhovorech.

Není sice příliš realistické, že by mladí a arabští voliči přeběhli k republikánům a hodili svůj hlas Trumpovi, ale to ani není potřeba. Bidena může ohrozit už jen to, kdyby pár desítek tisíc z nich v klíčových státech zůstalo ve volební den doma. Nadějí pro Bidena nicméně je, že by se do listopadu mohl konflikt v Gaze zmírnit. A taky že voliči nezapomenou na Trumpovu dřívější bojovnou proizraelskou rétoriku.

Podpořte Reportér sdílením článku