Ikonické domy

Místo, kde vám naskakuje husí kůže. Bílkova vila je originální jako muž, který ji postavil

Post Image

Místo, kde vám naskakuje husí kůže. Bílkova vila je originální jako muž, který ji postavil

Play icon
16 minut
Egyptizující sloupy. Pohled na vilu ze zahrady do Chotkovy ulice. „Mnohé klasy svázány ve snopy – sloupy. Některé ze sloupů nedostavěny, protože ničeho nenesou,“ napsal o domě František Bílek v roce 1912.

foto: Els Zweerink

Možná nejvíce opomíjený moderní ikonický dům v Praze stojí na křižovatce u Chotkových sadů, nedaleko Pražského hradu a stanice metra Hradčanská. Mnoho Pražanů kolem něj už v životě jistě projelo tramvají či autem, aniž by však vystoupili a zavítali dovnitř. Je to přitom škoda. Bílkova vila je originální stejně jako její autor a zároveň někdejší obyvatel František Bílek. Výjimečně nadaný solitér se celý život vymykal konvencím, odmítal kompromisy i za cenu existenčních problémů a svá díla nazýval „modlitbami“. Jeho dílo naléhavě promlouvá i po sto letech.

Intenzivní vnitřní atmosféra a působivá expozice umělcových děl uvnitř domu nenechá žádného návštěvníka bez názoru. 

Bílka a jeho dílo můžeme buď milovat, nebo nenávidět, ale těžko zůstaneme lhostejní. Ihned po vstupu do vily ovane návštěvníka zvláštní atmosféra, kterou bude vnímat i ten, kdo o Bílkovi neví zhola nic. Každá zeď i každý detail jsou zde prodchnuty osobností svého autora, jehož duch jako by tu snad přebýval dodnes. Když vloni navštívila Bílkovu vilu skupina nejvlivnějších světových kurátorů v rámci konference Iconic Houses 2023, zaměřené na českou architektonickou modernu, shodli se účastníci, že jde o mimořádně silný dům. Někteří přiznali, že jim zde naskakuje husí kůže. 

Protože je vila tak úzce svázaná s osobností svého autora a obyvatele v jednom, zaměříme se tentokrát více na životní osudy Františka Bílka. Jen tak můžeme Bílkovu vilu a v ní obsaženou expozici jednoho z nejoriginálnějších českých autorů 20. století vnímat naplno.

Přečtěte si i další článek ze seriálu Ikonické domy

Navzdory handicapu   

František Bílek se narodil do rodiny koláře v Chýnově u Tábora v roce 1872. Jeho výtvarné nadání bylo patrné odmala a i díky tomu po absolutoriu táborského gymnázia studoval malbu na Akademii výtvarných umění v Praze. Vrozená oční vada – tzv. daltonismus – mu bránila rozeznávat některé barvy, a tak na radu učitelů přešel k sochařství. Po studiích získal stipendium známého mecenáše Vojtěcha Lanny ml., díky němuž se v roce 1891 vydal do Paříže, kde studoval na soukromé Colarossiho akademii. V Paříži se seznámil s mnoha významnými umělci jako např. Alfonsem Muchou, Luďkem Maroldem či Vojtěchem Hynaisem. Malířka Zdenka Braunerová, schopná organizátorka kulturního života a patronka mnoha umělců, se o Bílka v Paříži entuziasticky starala, neboť věřila v jeho výjimečný talent.

Podpořte Reportér sdílením článku