Kampelička a ukrajinská munice

„Fialova záložna“. Kdo zašantročil miliony eur určené na nákup munice pro Ukrajinu

Post Image

„Fialova záložna“. Kdo zašantročil miliony eur určené na nákup munice pro Ukrajinu

Play icon
35 minut

ČTK/Profimedia.cz

Petr Fiala musí nejspíš litovat, že kdy do dveří té kampeličky vůbec vkročil. Z účtů v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) totiž zmizely velké peníze určené na nákup munice pro Ukrajinu. Bezpečnostní složky podezírají chorvatského zbrojaře Matiase Zubaka, že peníze zpronevěřil. Jeho právník zase označuje za podvodníka Kamila Bahbouha, neformálního šéfa záložny. Česká kauza je nejspíš součástí velkého mezinárodního případu, ve kterém se angažují tajné služby Ukrajiny i američtí vyšetřovatelé.

Je to skutečně velký skandál, ve kterém jde o velké peníze i zbrojařské zakázky pro válčící Ukrajinu. Před koncem loňského roku řešilo Česko aféru týkající se několika zbrojařských firem ze Slovenska a z Balkánu. Ty získaly od ukrajinského ministerstva obrany kontrakt na dodání tolik potřebné munice v boji s Ruskem. Z byznysu však nakonec sešlo, protože finance ze zálohy na tento obchod se během doby postupně rozutekly – a vojenský materiál na Ukrajinu nikdy nedorazil.

Peníze na zajištění ukrajinské zakázky původně putovaly do Česka. Finanční transakce, po nichž peníze zmizely, se prováděly na účtech malé pražské kampeličky s názvem Podnikatelská družstevní záložna (PDZ). Jde o tutéž kampeličku, v níž měl mezi lety 2015 a 2020 uloženo několik set tisíc – a byl tudíž i jejím podílníkem – předseda ODS a nynější premiér Petr Fiala.

Přečtěte si také

Hlavním aktérem ukrajinské zakázky byl chorvatský zbrojař a majitel firmy WDG Promet Matias Zubak. Ten měl v české záložně otevřené účty a právě do Prahy celý byznys nasměroval. Na straně záložny vše zajišťoval a se Zubakem na počátku spolupracoval podnikatel s pozoruhodnými kontakty a neformální šéf kampeličky Kamil Bahbouh.

Původní informace, které se šířily nejdříve v ukrajinských, chorvatských a bosenských médiích a pak i v Česku, hovořily o tom, že by právě pražská kampelička mohla být centrem a viníkem podvodu s rozkradenými ukrajinskými penězi. Na základě informací českých bezpečnostních složek se nicméně ukazuje, že šlo o zvláštní operaci, dost možná připomínající špionážní román: bohužel však nejde o fikci, ale o realitu týkající se země, která se už dva roky brání ruské agresi. 

Čeští vyšetřovatelé a tajné služby – a nejen oni – se podle zdrojů magazínu Reportér skandálem důkladně zabývají. Vyslechli Kamila Bahbouha a zkoumají i zbrojaře Zubaka, jenž má vazby na kontroverzní české podnikatele nebo na člověka, který se kdysi pohyboval kolem dodávek zbraní severokorejské diktatuře. 

Podpořte Reportér sdílením článku