Falešná občanka za devět dolarů. Jak to vypadá, když AI bojuje s AI 

Post Image

Falešná občanka za devět dolarů. Jak to vypadá, když AI bojuje s AI 

Play icon
24 minut
Zdání klame. Falešný pas na jméno Mark Gronskiy měl i funkční QR kód, který budil zdání, že jde o skutečný doklad existující i ve fyzické podobě.

foto: Scaut

Umělá inteligence mění svět ve všech ohledech. Týká se to logicky i světa zločinu. Podvodníci vždy dokázali do svých postupů zavést nejrůznější technologické novinky a využívat je a s nástroji AI to není jiné. Raketově přibývá digitálně zfalšovaných občanských průkazů nebo pasů – odhalují je naopak jiné nástroje umělé inteligence. Po přečtení tohoto textu si možná začnete víc všímat, kdo a jaké dokumenty vám v digitální podobě posílá.

Na první pohled nebylo na zájemci vystupujícím pod jménem Denys Los nic divného. Zareagoval prostě na inzerát, s jehož pomocí se nejmenovaná tuzemská menší IT firma snažila na sociální síti LinkedIn najít vhodného kandidáta na pozici řadového programátora. To, že podle jím zaslaných informací pocházel z Dánska a měl asijské rysy, nebylo pro personalisty české společnosti zarážející. V době, kdy programátoři běžně pracují na dálku klidně přes půl světa, je normální, že se do české firmy hlásí cizinec.

Kandidát se firmě líbil, tudíž ho požádala o zaslání všech potřebných dokladů, což bez problémů učinil. Poskytl kopii pasu i doporučení z předchozích zaměstnání. Dokonce i kopii výpisu z dánského rejstříku trestů. Vypadalo to nadějně, vypadalo to, že firma našla kandidáta, kterého hledala. Personalistům se však přece jen některé údaje nezdály; požádali proto o konzultaci český startup Scaut, s nímž už delší dobu spolupracovali při prověřování potenciálních zaměstnanců prostřednictvím jejich online nástroje využívajícího umělou inteligenci. Právě na automatizaci screeningu uchazečů o zaměstnání se totiž Scaut zaměřuje.

„Nahráli jsme dokumenty do našeho systému, který nás začal upozorňovat na to, co s nimi asi není v pořádku. Na první pohled by bez technologie ale nebylo poznat, že jde o falza,“ vzpomíná zakladatel Scautu Petr Moroz.

Analýza dat a dokumentů využívající umělou inteligenci ukázala, že pas byl skutečně vytvořen digitálně a že ve fyzické podobě nikdy neexistoval. Podvodník použil zřejmě pro jeho vytvoření umělou inteligenci, konkrétně aplikaci Verif Tools, o které ještě bude řeč. Falešný byl i životopis a další dokumenty. Například fotografie, kterou použil uchazeč ve svém profilu na síti LinkedIn, pocházela z databáze snímků používaných pro reklamní účely. A konečně, jak se lidem ze Scautu podařilo zjistit: za jménem Denys Los se ve skutečnosti skrýval Jang Jü, mladík žijící v čínském městě Tan-tung poblíž severokorejských hranic.

Zakladatel Scautu Moroz se společně s kolegy rozhodl, že s uchazečem ještě budou dál hrát jeho hru, a domluvili se, že se spojí přes videohovor. Mladík na to přistoupil, čekal zřejmě, že půjde už jen o formalitu před finálním přijetím. Moroz ho ale v jednu chvíli požádal, aby ukázal na obrazovku originál svého pasu na jméno Denys Los. Mladík se chvilku vymlouval, že doklad nemá u sebe, nakonec se odpojil a následně přestal zcela komunikovat.

Tím ale pro tuzemskou firmu nic neskončilo. Pár dnů po videohovoru se společnosti přihlásil na pozici programátora další zahraniční zájemce. Opět se jednalo podle zaslané fotografie o Asijce, tentokrát se jmenoval Mark Gronskiy a měl žít v Estonsku. Firma kandidáta opět rychle prověřila přes platformu Scaut a poměrně rychle zjistila, že i tentokrát se jedná o osobu předkládající falzifikáty dokumentů a vystupující pod cizí identitou. Později se ukázalo, že i za tímto „uchazečem“ se skrýval podvodník z prvního případu.

„Když to zpětně procházíte, tak se divíte, jak nekvalitně byly oba pokusy provedené. Třeba u životopisů, které poslal ve formátu PDF, jen některé části překryl jinou vrstvou, pod níž se ukrývaly jiné údaje. Nekvalitní byl také podpis u toho estonského pasu. Někdo by si toho ale nemusel všimnout, protože například estonský pas měl i funkční QR kód, přes který je možné ověřit, zda není v databázi neplatných dokladů,“ dodává Morozův kolega Petr Staškevič.

Přečtěte si také

Uchazeči z LinkedInu

Proč se snažil mladý Asijec dostat do firmy, která ani nespadá pod kritickou infrastrukturu státu, se už nezjistí. Pravděpodobně se ale jednalo o pokus dostat se k citlivým údajům společnosti, ke kterým by na dálku najatý programátor mohl získat přístup, případně by do systému firmy nasadil nějaký škodlivý program.

Podpořte Reportér sdílením článku