Fialova neprozíravost: v záložně, kde měl peníze, byly mezi podílníky i velmi pochybné existence

23. ledna 2024

foto Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Kdyby někdy předseda ODS dorazil na schůzi podílníků Podnikatelské družstevní záložny, spatřil by tam hodně divokou směsici lidí. U některých z nich mizely v minulosti peníze, u jiných bylo ve hře i fyzické násilí. Analýza ukazuje, že od Petra Fialy byl vklad do této kampeličky přinejmenším neopatrný.

Premiér Petr Fiala se se svou bývalou investicí do malé družstevní záložny s názvem Podnikatelská družstevní záložna ocitl ve společnosti lidí, kteří nebudí příliš velkou důvěru. Stejně jako on byl podílníkem záložny před několika lety například nechvalně proslulý podnikatel Jan Jezbera. Ten je jednou z klíčových postav dnes už bývalé vlivové finanční skupiny Interconex, která v devadesátých letech ovládala například známé a později vytunelované litoměřické investiční fondy.

Dokládá to prezenční listina členské schůze Podnikatelské družstevní záložny ze dne 20. 10. 2017, kterou má redakce Reportéra k dispozici. Fiala byl podílníkem záložny v letech 2015 až 2020.

Na to, že Fiala byl podílníkem v této záložně, upozornil tento týden server Seznam Zprávy s tím, že tuto investici premiér neuvedl do svého majetkové přiznání. Fiala vzápětí přiznal, že to byla chyba. „Až do vašeho dotazu jsem si bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí,“ sdělil Fiala v reakci na zjištění Seznam Zpráv.

Špatná kontrola, varovné signály

Podnikatelská družstevní záložna je pozoruhodná finanční instituce. Provázejí ji skandály a problematické vklady a výběry. Koncem minulého roku se objevilo podezření, že se ze záložny „záhadně ztratilo“ 14 milionů eur – tedy asi 340 milionů korun – určených na dodávky zbraní na Ukrajinu. Policie případ nyní prověřuje. Česká národní banka a také Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí daly této záložně v uplynulých letech pokuty za netransparentnost a za to, že porušuje povinnosti při dohledu na možné praní špinavých peněz.

FAÚ tak učinil v září 2021. Úřad tvrdě kritizoval převody a výběry peněz, které se v této záložně prováděly v roce 2019. ČNB pak ukončila kontrolu v kampeličce v říjnu 2022 a v souhrnné kontrole se zabývala i lety před rokem 2020, když byl podílníkem i současný premiér. Centrální banka kritizovala záložnu za to, že tam vládla rozvolněná atmosféra při poskytování úvěrů klientům. Podle kontroly ČNB tam chyběly příslušné doklady a scházela i důsledná kontrola.

Petr Fiala slíbil, že napraví administrativní chybu a zaplatí případně i pokutu. To, co ale stěží napraví, je reputace. Problém je totiž v tom, že ze strany Fialy se jednalo přinejmenším o neprozíravost, když si vybral tuto záložnu, aby do ní vložil bezmála milion korun svých úspor. V době, kdy tam peníze a podíl měl, se už často objevovaly v médiích signály, které ho mohly upozornit, že spojení s touto záložnou není šťastné. Třeba v roce 2018 se na veřejnosti probírala aféra spojená s civilní rozvědkou ÚZSI, v níž šlo o to, že z této tajné služby zmizely desítky milionů korun a že část peněz rozvědky skončila i v kybernetické společnosti CyberGym. Rozvědka tuto zvláštní investici později rozporovala a oznámila, že k převodu desítek milionů korun nedala svolení. Firma CyberGym, jak vyplývá ze zápisu členské schůze z roku 2017, byla také podílníkem v Podnikatelské družstevní záložně.

Rozvědka a Babišova kauza Šuman

Stejně tak bylo v minulosti častokrát zmiňováno v negativních souvislostech jméno ústřední postavy této záložny, o němž se mluví jako o skrytém a hlavním podílníkovi záložny. Ten muž se jmenuje Kamil Bahbouh. Začínal jako restaurátor památek a také jako galerista. Kromě památkových rekonstrukcí dělal i projekty související s kyberbezpečností, s revitalizací vodních zdrojů nebo s odpadovým průmyslem.

Umění, spory a obžaloba

Premiér Fiala řekl, že mu Podnikatelskou družstevní záložnu doporučili jeho známí. „Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem. Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě,“ řekl Fiala na dotaz Seznam Zpráv.

Růžička je „odborník na krizovou komunikaci“ a patří k blízkým spolupracovníkům premiéra.
Kdyby byli Petr Fiala a jeho poradci více obezřetní, mohly je od Bahbouhovy kampeličky odradit třeba články, které jsou veřejně dostupné.

V médiích se psalo třeba o tom, že s Bahbouhem vedl spor německý galerista Martin Weber. „V trestním oznámení, kterým se zabývala policie, Weber uvedl, že mu Bahbouh odcizil třicet uměleckých předmětů v hodnotě deseti milionů korun,“ napsal v únoru 2002 týdeník Euro. (Bahbouh zcizení popíral.)

V roce 2018 se psalo o tom, že manažeři firmy Gema Art Group se podíleli na podvodu souvisejícím se zakázkou na obnovu Hospitál Kuks.

„Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v souvislosti s rekonstrukcí barokního areálu Kuks na Trutnovsku. V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk,“ napsal 6. září 2018 server Novinky.cz a dodal: „Podle zjištění ČTK se případ týká firmy Gema Art Group a zaměstnance Národního památkového ústavu Dalibora Dubového, který byl místopředsedou hodnotící komise.“

Za firmou Gema Art Group stojí právě Kamil Bahbouh. Jen z obchodného rejstříku lze vyčíst, že byl členem představenstva firmy, pak také prokuristou a nyní je v ní veden jako člen správní rady.

Podnikatelská družstevní záložna se navenek tváří jako otevřená společnost, do které může vstoupit každý z ulice, ale z rozboru jejich členů (redakce má k dispozici dvě prezenční listiny členů záložny z roku 2010 a z roku 2017) to spíš vypadá, jako by šlo o VIP spolek několika vlivových skupin. Oba seznamy budí jednoduše dojem, jako by do této záložny mohla vstoupit jen vybraná klientela lidí schválená Kamilem Bahbouhem.

Ze seznamu podílníků plyne, že členy záložny jsou hlavně Kamil Bahbouh a jeho rodinní příslušníci. A dále také celá řada firem s ním spojená. Ze seznamu je patrné, že do kampeličky investovali své peníze také lidé a firmy, které v minulosti spojovala agentura Bison & Rose, což byla vlivná PR a marketingová skupina. Její někdejší hlavní tvář je Miloš Růžička, který – jak již bylo řečeno – nyní spolupracuje s Petrem Fialou. Růžička a jeho lidé pracovali dříve pro Andreje Babiše, pak se ale ve zlém rozešli. Miloš Růžička pak přešel na stranu ČSSD a dělal hlavně pro někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Bývalí politici ODS i hodně ostří podnikatelé

Další skupina, která měla v záložně velké zastoupení, se točí kolem jedné silné větve stranické struktury ODS. Kromě Fialy byly podílníky také firmy někdejšího ministra zdravotnictví za ODS Luďka Rubáše a jeho příbuzného, bývalého šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. Do této skupiny lze započítat i aktivity Romana Bočka (ODS), který byl v letech 2010 až 2012 náměstkem ministra zemědělství. Boček figuroval v případu kolem Jany Nagyová Nečasové. Boček byl obviněn a později odsouzen v kauze tzv. trafik pro poslance ODS. Podíl v kampeličce držela jeho manželka Kateřina Bočková.

Do skupiny kontroverzních podnikatelů, kteří měli v záložně podíl, lze kromě již zmíněného Jana Jezbery zařadit i Luďka Vinše, bývalého majitele fotbalové Viktorie Žižkov. V roce 2016 vyšlo najevo, že si u příbramského podsvětí objednal „řešení problému“, který souvisel s konkursem na jeho majetek. Policie tehdy vyšetřovala zapojení Vinše přímo do objednání násilného zastrašení vůči svým konkurentům, psali jsme o tom v magazínu Reportér v létě 2016. Předmětem sporu byl zejména známý Palác Blaník (přejmenovaný na Fénix) na pražském Václavském náměstí. Policie vyšetřování odložila, Vinš se dohodl s dalšími aktéry případu a dnes má palác více společníků, v zákulisí vykukují postavy někdejšího šéfa Centrotexu – a zároveň velkého Klausova přítele – Milana Velka nebo kontroverzního byznysmena na okraji podsvětí Tomáše Pitra.

Přečtěte si také

Ze seznamu podílníků záložny vyplývá, že je mezi nimi ještě pár bývalých policistů či důstojníků tajných služeb. Z výpisu z října 2017 plyne, že celkem bylo v záložně 123 podílníků. V roce 2010 jich bylo jen 87.

Podílník odsouzený za vraždu

Jak velká byla Fialova neprozíravost (či ležérnost a bohorovnost v posuzování faktů jeho blízkých spolupracovníků, kteří ho od investice v záložně neodradili a naopak mu ji doporučovali), lze vidět i na jiném případu. Podílníkem záložny v letech před tím, než se jím stal Petr Fiala, byl i člověk, který byl odsouzen za vraždu. Jmenoval se Petr Štalzer. Ten byl v 2013 byl odsouzen za zastřelení právníka v pražských Hlubočepech. Vražda se stala v roce 2012. I tento případ lze veřejně dohledat. Psalo se o něm poměrně obsáhle. Stal se i námětem pro jeden z dílů seriálu České televize Případy 1. oddělení.
Vrah si totiž svou oběť spletl. Petr Štalzer zastřelil právníka Petra Kruliše, který měl tu smůlu, že byl podobný německému galeristovi Martinu Georg Weberovi. Podle policie měl být skutečnou obětí právě galerista Weber, který dříve bydlel v budově, kde měl byt i zabitý právník.

Štalzer byl podílníkem v záložně osobně a také přes firmu S.P.I. Group. Petr Štalzer byl letitým spolupracovníkem Kamila Bahbouha. Sám Bahbouh ale nebyl do případu vraždy podle policie zapojen. Jeho roli sice v případu vyšetřovala, ale státní zástupce nakonec konstatoval, že s Weberem měl spory kromě Bahbouha i samotný Štalzer.

Přečtěte si také

Kdo koho (ne)prověří

Petr Fiala k článku serveru Seznam Zprávy na sociální síti X sdělil, že se o ostatní střadatele nijak nezajímal. „V záložně jsem byl za těch pět let osobně asi třikrát. Další klienty bankovního ústavu jsem nezkoumal, ani nevím, že bych tu možnost měl, ale po pravdě řečeno, něco takového by mě vlastně ani nenapadlo. Pro mě bylo důležité doporučení, které jsem měl, skutečnost, že účty jsou standardně pojištěny a zárukou je licence ČNB,“ uvedl předseda vlády na svém účtu.

Kamil Bahbouh mi již dříve sdělil, že mu záložna nepatří. Prý je jen obyčejným družstevníkem a zaměstnancem záložny. Svou roli v záložně vyhodnotil příměrem, že je něco jako „risk manažer“. Klienti, kteří do záložny přijdou, podle svých slov Bahbouh „prověřuje a ověřuje i původ jejich peněz“. Nakolik si klienti prověřují Bahbouha, je otázka. Ale jak vidno v případu Petra Fialy, moc důkladně to nedělají. Risk manažer by z premiéra být nemohl.

Podpořte Reportér sdílením článku