Národní je pro mě jako každé jiné divadlo, říká „Hamlet“ Pavel Neškudla

29. prosince 2023

Post Image

Národní je pro mě jako každé jiné divadlo, říká „Hamlet“ Pavel Neškudla

Play icon
80 minut

foto: Pavel Hejný

O tom, jak výjimečně dobrým je hercem, věděli dosud jen skuteční milovníci divadla. V těchto týdnech ovšem začíná jméno čtyřiatřicetiletého Pavla Neškudly rezonovat. Dostal angažmá v pražském Národním divadle, rovnou hraje zásadní roli Hamleta a v dalším díle podcastu Host Reportéra je zajímavé poslouchat, jak k této životní změně přistupuje.

„Když mě na jaře Skutři (umělečtí ředitelé Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) nabídli angažmá a roli v Hamletovi, kterého sami režírují, byl jsem zvědavý, protože do té doby jsem Národní divadlo kdovíjak podrobně nesledoval. No a jakmile jsme začali zkoušet, s úlevou jsem zjistil, že to je vlastně podobné divadlo jako ta moje předchozí – například Divadlo v Dlouhé, kde jsem strávil předchozích šest let.“

Když dostane Pavel Neškudla otázku, jestli na něj nějak dýchla sto čtyřicetiletá tradice nejslavnějšího divadla v zemi, zatváří se lehce překvapeně: ani prý ne. Je jen vděčný za to, že se mu tam pracuje stejně dobře jako na předchozích menších scénách.

Přečtěte si také

„Pro mě je jediný podstatný rozdíl vyloženě praktický,“ říká. „Historická budova, ve které Hamleta hrajeme, je obrovská, pojme nějakých 950 diváků. A takový prostor se teprve učím dokonale pojmout. Postupně přicházím na to, jak pohltit diváka všude, i na pátém balkoně úplně nahoře.“

V podcastu Pavel Neškudla hovoří například i o měsíčním pobytu v Indii, o letních prázdninách prožitých v New Yorku nebo o své lásce k dánské Kodani, kde strávil letošní Štědrý den.

Podpořte Reportér sdílením článku