Beruška na klíček, igráček a tatrovka. Hračky, které si pamatujete a jsou populární i dnes

11. prosince 2023

foto: Hugo chodí bos

Děti jsou zavalené barevnými plastovými hračkami, z nichž se jim pak v pokojíku stává nepřehledná změť. Navíc některé hračky jsou škodlivé, dětem by neměly přijít do ruky. Adéla Husáková Kantůrková se snaží mezi děti dostat kvalitní a bezpečné české hračky – včetně klasiky, jako je tatrovka nebo plechová beruška na klíček. Zakladatelka hračkářství Hugo chodí bos se snaží podporovat starší výrobce a vzdoruje přítomnosti v obchodních centrech.

Ve vánoční kampani vašeho hračkářství vystupují senioři. Jak vás to napadlo?

My jsme od začátku trochu jiné hračkářství. Zároveň si stojíme za tím, že naše hračky se často předávají přes generace, když k nám přijdou ti starší, rozplývají se, vybavují si vlastní dětství. Nedávno třeba jedna paní koupila padesátiletému manželovi traktor na klíček. Navíc naše hračky vydrží, protože jsou kvalitně vyrobené. To vše se nám spojilo a využili jsem to v kampani, kde jsme sdělili, že jsou naše hračky na celý život a pro více generací.

Proč jste se vlastně před lety rozhodla založit obchod s kvalitními, lokálně vyráběnými hračkami? Má to nějakou souvislost s tím, že jste už měla malou dceru?

Ano, dceři je dnes jedenáct a zhruba před těmi devíti lety byl trh ještě trochu jiný. O českých hračkách se moc nemluvilo, řešily se spíš lokální potraviny, ale že tu máme dvě stě českých výrobců hraček, to se nevědělo. A mně to přišlo boží. Většina jich žila z toho, že vyváželi do ciziny, kde měla česká hračka vždy velké jméno. Vozili je třeba i do Austrálie, Japonska, ale v Česku jim to moc nešlo.

Přečtěte si také

Jak to?

Hlavně v devadesátých letech byl obří příval hraček ze zahraničí. Většina českých firem to sice přežila, ale jejich hračky zpravidla ležely někde zaprášené v dolním regále. Třeba plechové hračky na klíček nebyly skoro nikde. Proto mi přišlo kouzelné udělat jedno místo, takové „centrum české hračky“. Bohužel letos všem hračkářům brání v rozletu celoevropský propad trhu, až o 20 procent.

Podpořte Reportér sdílením článku