Chceme, aby se 17. listopad slavil v každé hospodě v každé obci

16. listopadu 2023

foto: archiv Jana Gregara

Česká společnost je už roky rozdělená, ale sedmnáctý listopad má být dnem, kdy se všichni sjednotíme. Minimálně v tom, že chceme žít svobodně, říká Jan Gregar, organizátor Festivalu svobody, největších oslav výročí sametové revoluce v Česku. Chce, aby i lidé v regionech měli pocit, že jim někdo naslouchá. Proto chystá před 35. výročím revoluce nový projekt.

Takže jaké budou letošní připomínky 17. listopadu?

Oslavy budou rozhodně jako každý rok velmi pestré. Festival svobody se tradičně odehrává v desítkách měst a obcí napříč Českou republikou a stojí za ním organizátoři různorodého typu, od čistě občansky nadšených lidí až po větší organizace nebo i divadla. Probíhají koncerty, besedy, výstavy, průvody i občanská setkání. Doporučoval bych podívat se na náš web Festivalsvobody.cz, kde si každý může najít, co se bude dít v jeho okolí.

Přidávají se k oslavám další města?

Ano, vloni jsme se dostali dokonce na 56 měst a obcí, z čehož máme radost. Samozřejmě bychom chtěli směřovat k tomu, aby se 17. listopad slavil, připomínal, a diskutovat ideálně v každé hospodě v každé obci. Letos jsme taky poprvé po letech založili oficiální organizaci Festivalu svobody, do té doby jsme byli propojení jen neformálně. Myslíme si totiž, že boj za svobodu a demokracii nikdy nekončí a je potřeba neustále zapojovat občany, zapojovat mladou generaci a budovat vztah k hodnotám, které jsme v rámci sametové revoluce získali.

Přečtěte si také

Když jde o tak rozsáhlý festival, daří se vám to nějak koordinovat, aby oslavy zůstaly nezávislé? Aby to někdo nezneužil k politickým účelům?

My tomu říkáme nadstranické oslavy. Právě 17. listopad jde dalece nad rámec jakýchkoli politických pohledů. Je to den, kdy si myslíme, že by se měli být všichni občané schopni spojit a shodnout se na tom naprosto zásadním, tedy že chceme žít ve svobodě, demokracii a v právním státě. To je i funkce, kterou si myslíme, že zastáváme, tedy že se snažíme podporovat dialog. Mimochodem, za rok nás čeká pětatřicáté výročí 17. listopadu, které už nyní řešíme a kde bude právě dialog jedním z ústředních témat. Pokud jde o koordinaci, tak kdokoli se přidá k Festivalu svobody, musí dodržet náš vnitřní kodex, jehož součástí je právě i nadstranickost.

Podpořte Reportér sdílením článku