Logo

Úsporně. A ještě navíc zeleně

foto: Reportér

Hlavní motto našeho dalšího speciálu věnovaného udržitelnosti, čistému životnímu prostředí a starosti o planetu lze ve zkratce shrnout do krátké věty: Uspoříte a současně půjde o „zelené úspory“.

Příklady? Každý z nás někde bydlí a nechce platit zbytečně moc za energie či vodu, a to ani v letošní situaci, kdy ceny, alespoň ke konci září, nebyly vyšponované tak jako před dvěma lety.

Tím, že si doma přiškrtíme trochu teplotu anebo se místo vany osprchujeme a před odchodem z bytu vypneme neustále svítící počítač nebo televizi, neulevíme jen své peněžence, ale i životnímu prostředí. Energetický mix Česka je totiž stále hodně závislý na uhlí. Zatímco Velká Británie zavřela počátkem října svoji poslední uhelnou elektrárnu a ukončila tak více než 140 let trvající hnědou éru, u nás stále zhruba čtyřicet procent energie proudí do našich zásuvek z uhlí. To je zároveň nejhorším zdrojem z pohledu emisí CO2, které způsobují klimatickou změnu.

Další věc: když se budete soustředit na úsporu energií, odmění vás i banka při žádosti o hypotéky. Zelené hypotéky nabývají v Česku na síle, banky je nabízejí kvůli trendu v mnoha zemích a regulaci na evropské úrovni – a také developeři se snaží stále více o udržitelnější stavby domů a bytů.

K dalším úsporám nás nutí sama příroda. Dochází totiž písek a kamenivo, hlavní materiál pro většinu staveb. Těžba a zpracování přispívají i k tomu, že budovy a stavebnictví zatěžují životní prostředí a zvyšují množství skleníkových plynů.

Řešením je proto mimo jiné recyklace stávajících stavebních materiálů, třeba betonu a cihel. Nyní se zdá, že recyklace veškerou poptávku nepokryje. Na druhou stranu, stavební a demoliční odpad tvoří polovinu všech odpadů, které se ročně v Česku vyprodukují. Jinými slovy: potenciál zde patrně je, i když bude záležet na tom, jak drahá recyklace těchto odpadů bude a zda vůbec bude možná. V každém případě je už dnes u nových staveb nutné přemýšlet nad tím, aby měly jednak co nejdelší životnost a jednak aby je šlo posléze snadno rozebrat a využít znovu. A upřednostňovat přírodní materiály, jako je například dřevo.

O všech těchto věcech pojednává tato příloha.

Podpořte Reportér sdílením článku