Logo
Energie a peníze

Udrží se ceny dole? Elektřina ani plyn zdražit nemusí, navíc má být mírnější zima

foto: ČTK/Profimedia.cz

Přinejmenším koncem září to z hlediska letošní blížící se zimy vypadalo slibně. Ceny elektřiny a zemního plynu na burzách se pohybovaly hluboko pod úrovněmi krizového roku 2022 a čekalo se, že tam v nejbližší době zůstanou – samozřejmě pokud do vývoje nezasáhne nějaká velká geopolitická událost typu rozsáhlého konfliktu na Blízkém východě. Také dlouhodobější prognózy meteorologů nepředpokládaly velké mrazy, i když samozřejmě nešlo o jistotu.

Ještě loni vzbuzovaly ceny energií obavy, letos se však situace výrazně uklidnila. Na burze se cena elektřiny po celý rok drží až na pár výjimek pod sto eury za megawatthodinu (MWh), zatímco loni začínala na 200 eurech a pod stovku se dostala až na konci roku. Pro srovnání: před krizí se cena pohybovala mezi 50 až 80 eury za MWh – z této úrovně začala prudce růst v srpnu roku 2021 a na vrchol se dostala v létě 2022 za energetické krize po začátku otevřené ruské agrese na Ukrajině.

Příznivý vývoj cen na burze se letos – jako obvykle s určitým zpožděním – začal promítat i do koncové ceny elektřiny pro domácnosti. Objevovaly se sice i varovné zprávy: jak to dopadne, bude důsledkem kombinace více faktorů a bude záležet na tom, který převáží. Případně na tom, zda vývoj nezasáhne třeba nějaká velká neočekávaná geopolitická událost, jakou by mohla být například velká eskalace konfliktu na Blízkém východě.

Česká národní banka ve své zprávě o měnovém vývoji z letošního srpna očekávala, že v následujících měsících bude vlivem příznivého vývoje na velkoobchodních trzích dále postupně zlevňovat silová složka cen energií. Také podle zpráv pro investory od největšího dodavatele elektřiny společnosti ČEZ je výhled cen do dalších let stabilní a mírně klesající.

Přečtěte si také

Na druhou stranu – v dlouhodobější perspektivě – bude tlačit ceny nahoru druhá složka celkové ceny elektřiny pro domácnosti, což jsou hlavně poplatky za distribuci či za službu provozovatele přenosové soustavy.

Právě do těchto poplatků se v budoucnu podle očekávání promítnou investice do české energetické soustavy, která potřebuje modernizaci v souvislosti s rozvojem obnovitelných zdrojů a decentralizací energetiky. „Předpokládané investice se budou v nadcházejících letech pohybovat v řádu desítek miliard korun každý rok,“ uvedl nedávno Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Podpořte Reportér sdílením článku