Logo
Nutriční specialista Pavel Suchánek

Jak se projíst k medailím: Správnou výživou se dá výkon ovlivnit až o desítky procent 

Post Image

Jak se projíst k medailím: Správnou výživou se dá výkon ovlivnit až o desítky procent 

Play icon
18 minut

Foto: Marek Knittl

Výživou se zabývá pětadvacet let. Biochemik a nutriční specialista z pražského IKEM Pavel Suchánek spolupracuje s řadou vrcholových sportovců – od fotbalistů a hokejistů až po veslaře nebo boxery. Říká, že správnou výživou se dá výkon ovlivnit až o desítky procent, na což prý v Česku konečně začínají přicházet i sportovní kluby. A také trenéři, kteří často o stravě mnoho nevědí, a svým svěřencům tak mohou i uškodit.

Je to v zásadě jednoduchá matematika: vrcholoví sportovci trénují, co se do nich vejde. Všichni bez rozdílu. Mohli byste klidně dát ruku do ohně za to, že ani jeden z účastníků aktuálních olympijských her v Paříži si za poslední rok nedovolil vynechat nebo odfláknout byť jen jediný trénink. Všichni sportovci bez rozdílu taky kvalitně regenerují. Prostě proto, že vědí, jak je to pro jejich organismus zásadní. Všichni též mají kvalitní lékařskou péči, mnozí využívají i služeb sportovních psychologů a mentálních koučů, i to už je dnes standard. 

Oblastí, kde mohou svůj výkon ještě zlepšit, tak nezůstává mnoho. Přesto jsou – a jednou z nich je výživa. „Právě ta je může posunout od nadprůměrných výsledků ke skutečně špičkovým,“ říká doktor Pavel Suchánek, nutriční specialista z pražského IKEM. 

Sport a výživa jsou jeho celoživotními tématy. Suchánek, ročník 1972, se od patnácti let věnoval bojovým sportům – a věnuje dodnes, boxuje ve veteránské kategorii. Sportovní výživou se pak začal zabývat na vysoké (studoval biochemii v Českých Budějovicích), profesně se oboru věnuje od přelomu tisíciletí: „Někdy v roce 1999 jsem v televizi viděl pana profesora Rudolfa Poledne. Mluvil o vlivu výživy na cholesterol, na celkovou tělesnou konstituci, obezitu,“ vzpomíná Suchánek. „Co říkal, mě strašně zaujalo, a tak jsem mu drze zavolal do IKEM, kde vedl laboratoř pro výzkum aterosklerózy. A prostě jsem se zeptal, jestli bych u něj mohl pracovat. Nastoupil jsem v roce 2000 a jsem tam dodnes,“ vzpomíná.

Momentálně je Suchánek v nutričním oboru jeden z nejuznávanějších specialistů, spolupracuje s profesionálními sportovci a intenzivně se věnuje i práci s mládeží. Říká totiž, že když se správná strava nastaví včas, dokáže ovlivnit nejen výkon, ale u teenagerů i takzvanou růstovou predikci. „Výzkumy ukazují, že tělesná výška je určena genetikou mnohem méně, než si většina lidí myslí,“ vysvětluje. Přeloženo do běžného jazyka: když jsou malí rodiče, ještě to zdaleka neznamená, že musí být malý i potomek. „Správnou výživou se růst dá vytáhnout klidně o pět deset centimetrů. Máte dvanáctiletého kluka, který sportuje, jeho růstová predikce je 180 centimetrů v 18 letech, ale když dobře vyladíte bílkoviny a omega mastné kyseliny, může se dostat až na 190.“

Přečtěte si také

Jsi nějakej oplácanej

Podpořte Reportér sdílením článku