Regionální gastronomie

Pěkná česká kuchyně v zemi zaslíbené. Jak vypadá elixír mládí ve Dvoře Perlová voda

Post Image

Pěkná česká kuchyně v zemi zaslíbené. Jak vypadá elixír mládí ve Dvoře Perlová voda

Play icon
16 minut

foto: archiv Dvoru Perlová hora

Mezi vulkanickými vlnami Českého středohoří je zanořena víska jménem Kostelec nad Ohří. Na jejím okraji leží statek s kořeny ve 13. století. Dvůr Perlová voda, dříve panský dvůr, kdysi dodával produkty na panství pánů Zajíců z Hazmburku. Dnes naopak regionální produkty nakupuje a vaří z nich ve své restauraci.

Filet ze pstruha s omáčkou z jablečného cideru s estragonem, hráškovou tarhoňou, jablkem Granny smith a fenyklem, který budete zapíjet suchým ryzlinkem rýnským z nedalekého Vinařství pod Radobýlem, nebo raději vepřová líčka s bramborovým pyré, kořenovou zeleninou, růžičkovou kapustou a škvarky z iberijského špeku od regionální rodinné Pršutérie Chovaneček a k nim domácí říznou jedenáctku Lanýž? Rozhodnout se, zda si k poctivé lokální gastronomii objednat víno od vinařů z okolí, nebo pivo z vlastního minipivovaru, nebude jednoduché. Ani v jednom případě ale neuděláte chybu. Nacházíte se totiž v kraji, kde se réva střídá s chmelem. Člověk by řekl „zem zaslíbená“. 

Elixír mládí

Za název statku může věhlasný alchymista Tycho Brahe, který v nedaleké Budyni nad Ohří začal vařit tzv. perlovou vodu pro svého mecenáše Rudolfa II. Ten se po ní prý cítil silnější, zdravější a mladší. Na rudolfinském dvoře byl tedy konečně vynalezen elixír mládí. Tycho Brahe se ale bál o svůj tajný recept, tak jej svěřil své služebné, která žila právě na statku v Kostelci nad Ohří. Ptáte se, zda se zde našel? 

Jeho znovuobjevení prý spočívá v kombinaci služeb, atmosféry a prostředí, kterou stylový venkovský resort – pojmenovaný po perlové vodě – poskytuje. Kromě restaurace v něm najdete také ubytování s wellness, minipivovar, konferenční prostory, bylinkovou zahradu nebo např. koupací biotopové jezírko. 

Areál od června 2016, kdy byl zpřístupněn veřejnosti, provozují dva kamarádi, kteří se od začátku shodli na tom, že vše bude v ekologickém duchu a s podporou lokálních producentů. Celoročně se v areálu potkáte s cyklisty, účastníky konferencí, rodinami s dětmi nebo svatebčany. Každý z nich má jiný důvod zde být, ale všichni z nich se míjejí v restauraci. Ta má otevřeno sedm dní v týdnu a vede ji šéfkuchař Ondřej Hutník. Ochutnáte – dle jeho slov – pěknou českou kuchyni.

Přečtěte si také

Čtyři koncepty 

„Snažíme o vyšší gastronomii a používáme co nejkvalitnější suroviny, které si chceme nechat zaplatit,“ říká Michal Došek, jeden z jednatelů a manažer restaurace. Do Dvoru Perlová voda přišel v říjnu 2016. Předtím vystudoval obor číšník a podnikání na Střední škole gastronomie v Praze Malešicích a po svém dědovi přebral malou hospůdku Střelnice ve Vražkově na úpatí hory Říp, kterou vedl šest let. Restaurace, kterou vede nyní, stojí na třech pilířích. „Nabízí à la carte komukoli, kdo se v ní zastaví. Druhým pilířem je gastronomie pro firemní akce, ať už jsou to konference, či teambuildingy, a třetím je catering pro svatební akce,“ říká Michal Došek.

Podpořte Reportér sdílením článku