Čepro a nákup Robin Oilu: Státní pumpy? Proč ne, problém je jinde

Post Image

Čepro a nákup Robin Oilu: Státní pumpy? Proč ne, problém je jinde

Play icon
9 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Že státní Čepro koupilo za 4,5 miliardy síť čerpacích stanic Robin Oil, vyvolalo kritiku. Podle mnohých by státní firma neměla vlastnit žádné pumpy. Pohled na společnosti vlastněné či kontrolované jinými státy, které mají také sítě čerpacích stanic, však ukazuje na něco jiného. Potíž je spíše v tom, co všechno Čepro vlastní a co musí a nemusí dělat.

Když státní firma Čepro nedávno koupila síť čerpacích stanic Robin Oil, stala se hlavním tématem jejich cena. Síť totiž stála překvapivě vysoké 4,5 miliardy korun. 

Objevily se i otázky, jestli v době úspor ve státním rozpočtu má firma v rukou státu vůbec něco kupovat, když část kupní ceny bude zaplacena tak, že ve státní kase neskončí zisk, respektive dividenda za rok 2022 ve výši kolem 1,5 miliardy korun. V neposlední řadě padla otázka, jestli má vůbec Čepro vlastnit pumpy, natožpak kupovat další. 

Ačkoliv právě tohle dilema ohledně vlastnictví pump státem na první pohled nevypadá tak naléhavě jako vysoká cena nebo ztráta dividendy pro státní rozpočet, patří určitě k těm nejzajímavějším. Podle některých politiků, ekonomů a konkurentů Čepra stát pumpy mít nemá, podle ministerstva financí, ale i dalších členů vlády ano.  

Měl by tedy stát prodávat pohonné hmoty ve vlastních pumpách? Nejjednodušší odpověď je – proč ne? Stačí se totiž podívat kolem sebe. Polsko, Rakousko či Maďarsko mají své petrolejářské šampiony, jako jsou Orlen, OMV a MOL, a ve všech těchto firmách má stát buď přímou účast, nebo je nepřímo silně kontroluje přes různé akcionářské struktury. 

Na Slovensku je šampionem Slovnaft, který je v rukou maďarského MOL, u nás je to Unipetrol, ovládaný polským Orlenem. Jak už názvy firem napovídají, všechny podnikají i u nás a provozují zde největší sítě čerpacích stanic. Orlen je jednička na českém trhu, dvojkou je MOL a rakouské OMV má pátou příčku. 

Podpořte Reportér sdílením článku