Martin „Mikýř“ Mikyska

Martin „Mikýř“ Mikyska: Vyhlásil jsem válku ezokokotství

Post Image

Martin „Mikýř“ Mikyska: Vyhlásil jsem válku ezokokotství

Play icon
30 minut

Tomáš Třeštík

Patří mezi hvězdy českého internetu. Sám sebe označuje za baviče, ale často se věnuje vážným tématům – odhaluje internetové podvodníky a trestá je zesměšněním. Jmenuje se Martin Mikyska a jeho (podle všeho úžasná) pouť životem trvá třicet let, začátkem února oslaví kulatiny. Býval vynikajícím snowboardistou, stal se inženýrem na pražské ekonomce, ale největšího úspěchu dosahuje v posledních letech s pořadem Mikýřova úžasná pouť internetem. Nedávno vydal své zatím nejpropracovanější video o praktikách scientologické církve.

Které tvé video má nejvíc zhlédnutí?

Upřímná odpověď  bude smutná. Je to rozhovor s influencerkou Shopaholic Adel, který má jeden a půl milionu zhlédnutí. 

Ten jsem viděl…
… a nechápavě si mnul oči!

Trochu bizár, uznávám. Taky neříkám, že jsem na to pyšný.

Přečtěte si také

Když jsi na začátku toho videa říkal, že věnuješ veškerý finanční výtěžek na pomoc jezevčíkům, myslel jsem si, že žertuješ.

Vůbec ne.

Viď? Při rozhovoru nám běhá pod nohama tvoje jezevčice.

Že věnuju vydělané peníze za tak zvláštní rozhovor na dobrou věc, to je zároveň lehce ironická narážka na Kazmu; ten když balancuje na hraně morálky, obvykle ho zachrání nějaká charita, se kterou svůj projekt spojí… Ale nejdřív bych měl možná vysvětlit, jak k mému setkání se Shopaholic Adel došlo. Kolega moderátor Koťák, se kterým jsme sdíleli kancelář, ji pozval k sobě a já měl zároveň od Adély hlasovku, že jestli chci mít dobrý rozhovor, ať udělám video s ní. Proto jsem přišel na konec toho Koťákova natáčení a zeptal se, jestli opravdu zvládne ještě jedno, ale ani mě nenapadlo, co z toho vznikne. Když jsme pak rozhovor s klukama stříhali, došlo nám, že z toho vůbec nechceme profitovat.

Ona ti tam třeba odkýve, že „NASA vymyslela bouřky, aby zakryla vesmírné bitvy“, a podobně. Ty si děláš srandu, ona podle všeho odpovídá vážně. Je ta dívka v pořádku?

Nějakou poruchu osobnosti nejspíš má, myslím, že se tomu říká inverzní narcismus. To znamená, že je člověk na jednu stranu zahleděný do sebe, ale zároveň se staví do pozice oběti a má tendenci svalovat vinu na druhé. Adéla občas taky dovede být zlá a tahle kombinace způsobuje, že je hodně sledovaná.

I oblíbená?

To ani ne. Část lidí ji sleduje jako zjevení a další monitorují různé přešlapy; Adéla se třeba mizerně stará o zvířata, podezřele jí umírají morčata, vypustila králíka do přírody a tak dále. Primární emoce, kterou vyvolává, je bohužel posměch.

Proč myslíš, že se váš rozhovor stal tak virálním?

I mě překvapilo, jak se vyvinul. Před rokem jsem se rozhodl dělat tyhle komediální rozhovory, kdy se s hostem snažíme nachytávat jeden druhého, je to vlastně přátelské pošťuchování, ale Adéla formát buď nepochopila, nebo možná jo – a tím pádem je geniální, protože odpovídala naprosto originálně. Spíš bych si tipl, že platí možnost první.

Podpořte Reportér sdílením článku