Vládní sliby a realita

Plané sliby vlády: Nemocný muž Evropy dotace (ne)škrtá

Post Image

Plané sliby vlády: Nemocný muž Evropy dotace (ne)škrtá

Play icon
26 minut

ČTK/Profimedia.cz

Slibovali konec dotačního byznysu, ale dopadlo to jako vždycky. Co zbylo ze slibů vlády Petra Fialy, že seškrtá ve velkém sporné dotace? Z detailního pohledu na rozpočet pro rok 2024 je jasné, že dotační škrty jsou z větší části účetní přesuny. Vůbec nejvíc se má ušetřit na zrušení dotací na drahé energie – které však obratem zaplatí domácnosti a firmy. Česko přitom začíná dostávat kvůli stavu své ekonomiky v zahraničí přezdívku „nemocný muž Evropy“.

Původně to mělo vypadat úplně jinak. Rušení dotací, a to bez náhrady, mělo být jedním z hlavních pilířů, jak dostat veřejné finance i celou ekonomiku zpátky do formy. 

Ministr financí Zbyněk Stanjura ještě v dubnu vyprávěl, že je jeho cílem snížit dotace aspoň o třicet miliard. Opakoval také, že by si přál i víc, pokud by to u kolegů v pětičlenné vládní koalici prošlo. Při představování takzvaného vládního ozdravného balíčku letos v květnu padaly ještě větší sumy. Ze škrtnutých dotací se dokonce stala největší položka vylepšující jinak hluboce ztrátové hospodaření státu. Objem dotací předurčených k likvidaci vzrostl na papíře na 46 miliard. 

Přečtěte si také

Šéf financí Zbyněk Stanjura také vysvětloval, že dotace v Česku zmutovaly v neproduktivní průmyslové odvětví brzdící ekonomiku a pokřivující trh. „Jako takové už neslouží české ekonomice a státu. Zapomněli jsme na jejich původní význam: dotace jsou od toho, aby vyrovnávaly nebo snižovaly regionální rozdíly, (…)  ale ne tak, jak se to tady rozmohlo jako regulérní průmysl,“ uvedl Zbyněk Stanjura. Rušit bez jakékoliv náhrady se měly především národní dotace určené pro podnikatele, tedy různé podpory vyplácené z domácích peněz.

Z detailního pohledu do přehledu ministerstva financí o úsporách na dotacích a čerstvě schváleném státním rozpočtu na rok 2024 však vyplývá, že žádné velké rušení dotací bez náhrady se nekoná.

Podpořte Reportér sdílením článku