Kdo je Robert Fico. Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil

Post Image

Kdo je Robert Fico. Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil

Play icon
0 minut
64fb0b653bd8dd8498026e17_032fico_profimedia-0722306614

foto ČTK/Profimedia.cz

Strana Smer Roberta Fica měla podle průzkumů z léta značnou šanci získat ve volbách koncem září nejvíce hlasů a mít možnost sestavovat vládu. Kdo vlastně je Robert Fico? Cynický pragmatik, který přežil politickou smrt, aby se pomstil – píše zkušený slovenský novinář v rozsáhlému analyticko-názorovém portrétu bývalého premiéra pro magazín Reportér. Dodává také, že pokud Fico slibuje zastavení slovenské pomoci Ukrajině, myslí to vážně. V tomto bodě jeho pragmatismus přebíjí nedůvěra vůči Západu, kterou nasál ještě coby nastupující prominent minulého režimu.

Před třemi a půl roku, v únoru 2020 měly volby na Slovensku přinést změnu v řízení státu. Hlasovalo se v atmosféře zásadně ovlivněné vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. A po volbách měla skončit éra trojnásobného premiéra a předsedy strany Smer-SD Roberta Fica.

Zdálo se, že politik obviňovaný z únosu státu – z toho, že se veřejné finance, justice, policie a bezpečnostní složky měly dostat do rukou oligarchů a osob z prostředí organizovaného zločinu – směřuje do politického důchodu.

Veřejnost chtěla dokonce ještě víc. Vždyť vítěz voleb, předseda populistického hnutí OĽaNO Igor Matovič, sliboval, že zkorumpovaní politici skončí za mřížemi.

I proto získal rozhodující podporu. Voliči motivovaní hněvem a touhou po pomstě mu dali hlasy, aby se stal vykonavatelem této pomsty.

Dnes je ale všechno jinak.

Podpořte Reportér sdílením článku