Největší festival světa je v Milovicích. Rozpočet 100 milionů a pastva i pro oči

Post Image

Největší festival světa je v Milovicích. Rozpočet 100 milionů a pastva i pro oči

Play icon
19 minut

foto archiv Let It Roll

Každý rok touto dobou se Česko stává středem světa pro fanoušky drum’n’bassu. Své brány totiž na milovickém letišti tento týden otevírá nejdůležitější akce tohoto žánru, festival Let It Roll. Za jeho zrodem a vzestupem stojí Zdeněk Souček, chlapík, kterému se prostě kdysi na střední zalíbila taneční muzika.

V šestnácti objevil taneční hudbu a zalíbila se mu natolik, že nechtěl jen navštěvovat večírky, ale také hrát. Pořídil si první vinyly a začal to zkoušet. „Tehdy mě samozřejmě nikdo neznal, takže jsem se dostal jen občas do malých pražských klubů, jako bývala Wakata nebo Punto Azul,“ popisuje své začátky za gramofony Zdeněk Souček alias DJ Suki. A proto, že neměl kde hrát, začal postupně nějaké taneční párty také sám organizovat, ta vůbec první byla v klubu Black Pes v pražských Klánovicích.

V té době bývala komunita příznivců taneční hudby relativně kompaktní, až později se rozdělila mezi jednotlivé žánry. „Poslouchali jsme všechno, jeden týden jsme šli na house party do Slovanského domu, druhý víkend třeba na Cibulku na techno, k tomu různé malé kluby. A všude jsem potkával stejné lidi,“ popisuje Zdeněk, jak vnímal taneční scénu ve druhé polovině devadesátých let. On sám si ten „svůj“ styl zanedlouho našel, oslovil ho drum’n’bass.

A oslovil ho tak důkladně, že teď, když je mu čtyřiačtyřicet, pořádá největší a nejznámější drum’n’bassový festival na světě s názvem Let It Roll. Na ten se pravidelně o prvním srpnovém víkendu sjíždějí desetitisíce návštěvníků ze všech koutů světa, a to i těch hodně vzdálených. Než se ovšem festival dostal do této pozice, bylo třeba ujít pořádný kus cesty.

Kořeny ve Mlejně

Po maturitě se Zdeněk Souček vydal na elektrotechnickou fakultu, kde strávil tři semestry. Jeho ročník byl jeden z posledních, kterého se týkala vojenská povinnost. Zdeněk si tehdy zvolil náhradní civilní službu, kterou vykonával na FAMU. „Během té civilky jsem pořádal první ročník Let It Rollu v klubu Mlejn. Povedlo se to, přišlo pět set návštěvníků, což jsem považoval za úspěch,“ vzpomíná na akci z roku 2002.

Po civilce ještě nastoupil na FAMU do pracovního poměru jako „ajťák“. Byly to jediné tři měsíce v jeho životě, kdy byl někde zaměstnán. „Po zkušební době jsem si řekl, že dobrý, ale že radši budu dělat v muzice a sám na sebe. A od té doby se už živím jenom hudbou,“ říká.

Podpořte Reportér sdílením článku