brezen.cz

EDITORIAL březnového Reportéra. O českých podnikatelích, kteří vydělali na internetu velké peníze, aniž potřebovali dotace. A o jednom miliardáři a ministrovi, který naopak dotace potřeboval a potřebuje.

Bývaly to za mých dětských let přehledné časy. Březen býval Měsícem knihy (už od roku 1955 a podle sovětského vzoru, jak jsem se někde dočetl), duben pak Měsícem bezpečnosti. Pak ale přišly nové doby a březen, ten starý známý knižní březen, se stal Měsícem internetu. To bylo v roce 1998.

Do těch časů, kdy březen zběhl od knih k webu, se zhruba datují i první kroky většiny firem, které postupně na českém internetu zesílily a ze svých majitelů udělaly milionáře, stamilionáře a v několika případech i miliardáře.

Málo se to mezi mými blízkými ví, ale také jsem měl kdysi našlápnuto k závratnému zbohatnutí na internetu. Někdy v těch letech jsem si totiž zaregistroval doménu www.vecirek.cz. Jestli si to po těch letech dobře vybavuji, tak plán spočíval v tom, že půjde o vyčerpávající internetový přehled všech mejdanů široko daleko, což zhruba odpovídalo mým tehdejším zálibám. Na čem by měla tahle služba vydělávat velké peníze – to byl detail, který jsem nechal na později.

O tento skvělý záměr mě ale připravilo prasknutí internetové bubliny v roce 2000, které se v mém konkrétním případě projevilo tím, že jsem zapomněl zaplatit prodloužení registrace domény. A tak se ze mě jen těsně nestal ani druhý Lukačovič, ani Zuckerberg. Ale zase můžu o lidech, kteří to dotáhli na webu o nějakou tu miliardu dál, psát.

Příběhy nejúspěšnějších českých internetových podnikatelů si můžete přečíst zde (nebo na straně 20 tištěného magazínu).

Březen by se v dnešní době mohl také přejmenovat na Měsíc Agrofertu (i když ten je poslední dobou v podstatě pořád, od Nového roku až do Silvestra). V parlamentu úspěšně neprošel zákon, který by mu komplikoval účast na veřejných zakázkách. A jeho majitel veřejně přislíbil, že stejné peníze, které „neinkasoval“ z dotací na Čapí hnízdo, dá na charitu. Protože on přece s dotacemi opravdu žádný problém nemá.

Ten problém, který nemá, je ale dost intenzivní, aby zaměstnával úředníky ministerstva financí. O tom, co se na ministerstvu děje kolem vyšetřování dotací pro ministrův podnik, píše Jaroslav Kmenta; text si můžete přečíst zde (nebo na straně 42 tištěného magazínu).

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji příjemné čtení a co nejhezčí zbytek března, ať už je pro vás měsícem čehokoli.

Podpořte Reportér sdílením článku