Kdy vede myčka a kdy vajíčko

Post Image

Kdy vede myčka a kdy vajíčko

Play icon
28 minut

foto ČTK/Profimedia.cz

Může jednotlivec nebo rodina svou činností omezit emise skleníkových plynů? Může. Určitě není od věci vědět, jaké návyky zatěžují životní prostředí více a jaké méně. Jakkoli je termín „uhlíková stopa jednotlivce“ do určité míry kontroverzní a rozhodně nezbavuje odpovědnosti velké firmy a jakkoli se „kalkulačky uhlíkové stopy“ ne vždy shodují. Zde je několik otázek a odpovědí.

Používat myčku může být z hlediska toho, kolik vy sami vypouštíte do atmosféry skleníkových plynů, lepší než mýt nádobí ve dřezu teplou vodou z veřejné vodovodní sítě: určitě přitom spotřebujete podstatně méně vody.

Nakupovat lokální potraviny obvykle zatěžuje životní prostředí méně, ale třeba pro nákup paprik v zimě pěstovaných v Česku v energeticky náročných sklenicích to neplatí.

A konečně ani elektromobil nemusí být ve městě pro uhlíkovou stopu lepší než hromadná doprava.

Toto jsou tři příklady, jak může jednotlivec nebo rodina dbát na svou takzvanou uhlíkovou stopu, tedy emise skleníkových plynů, které zásadně přispívají ke globálnímu oteplování a klimatickým změnám. Jaké jsou další?

•••

V oblasti rad a postupů, jak může jedinec přispět k omezení emisí skleníkových plynů, panuje relativně dost mýtů. Mimochodem: barvitá a do určité míry kontroverzní je i historie počítání individuální uhlíkové stopy.

Podpořte Reportér sdílením článku