Poslanec prkno vytrhl

Post Image

Poslanec prkno vytrhl

Play icon
5 minut
Budova parlamentu ve Vídni, v níž za Rakouska-Uherska sídlila Říšská rada: čeští poslanci byli tehdy známí obstrukcemi a kravály, mimo jiné trháním prken ze stolků.

foto ČTK/Profimedia.cz

Obstrukce v parlamentu mají v české historii dlouhou tradici. Dnešní obstrukce ve sněmovně často vypadají, jako kdyby do ní vtrhla banda primitivů.

Podívejme se na naši Poslaneckou sněmovnu příměrem mořské úžiny z řeckých bájí, kde na jedné straně potápí námořníky stvoření Skylla a na straně druhé Charybda. Na jedné straně volá Skylla: je právo říkat ve sněmovně cokoli a jak dlouho se chce, od toho sněmovna přece je. Na druhé straně žádá Charybda, aby se ve sněmovně říkaly věty k věci, se smyslem a obsahem. A tak se obě stvoření překřikují přes úžinu demokracie.

Poslanci se kloní k jednomu či druhému, podle toho, co je pro jejich stranu právě výhodné. Čtou proto celé hodiny i jízdní řády. Voliči zuří. Nedrží si poslance, aby žvanili! Chtějí, aby jednání sněmovny plynula ke smysluplnému rozhodnutí. Dost lidí ale taky tvrdí, že omezovat žvanění poslanců by se lehce zvrhlo v omezování jejich svobody.

Při záchraně tonoucího není rozumné debatovat o smyslu té záchrany. Zachraň lidský život a pak diskutuj. Jindy zas naopak bleskové schválení zákonů třeba o jaderné energii může lehce vést k omylům, i tragickým. Diskutuj ze všech hledisek o všem, co se atomu týká, pak teprve jednej. Vyplatí se to přímo fatálně.

V zablokované sněmovně se ale říkají především blbosti. Ty nejlépe rozzuří odpůrce a předvedou vlastní politickou dovednost, která dokáže z ničeho udělat něco. Obstrukce se stávají králem sněmovny. V historii jsou případy, kdy rozvrácený parlament politický život země zdevastoval. Na špatně promyšlený ústavní systém Výmarské republiky doplatila raná německá demokracie. Před roztříštěnou sněmovnou dali Němci přednost mimoparlamentní Hitlerově propagandě.

Dnes je to jinak. Propagační efekt obstrukcí, který Hitler tak dobře využil, se ztrácí. Lidé se od jednání poslanců odvracejí, politika ztrácí důvěryhodnost a zajímavost. Žvanírna plná žvanilů, zní na adresu sněmovny stále častěji. Mistři blokování sněmovny ale věří, že čím tvrdší a absurdnější jejich blokování je, tím víc k sobě voliče přitahují. Voliči sice rozhicovanou politickou atmosféru sněmovny, plnou emocí, milují, ale milují také atmosféru věcných argumentů a klidné zdvořilosti. Ta pomohla generálu Pavlovi k prezidentství, ačkoli se mnozí obávali, že ve volbách zvítězí pravý opak.

Podpořte Reportér sdílením článku