Desítka německých fotbalových měst

Německá turistická centrála

12. března 2024

Advertorial

foto: Jacob Lund / AdobeStock

Léto, slunce, fotbal – Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu se kvapem blíží. Deset hostitelských měst se stane opravdovými fotbalovými centry, s celou řadou kulturních akcí i spoustou dalších zajímavostí. Přijměte pozvání do těchto měst, která nabízí pestrou škálu gastronomických zážitků, působivé památky zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO, průmyslové dědictví i rušný noční život.

1) Berlín: hlavní město trochu jinak

Vyzkoušejte Berlín tentokrát trochu jinak. Vychutnejte si jedinečnou kombinaci světové gastronomie a kultury Berlína. V oblasti jídla je Berlín globálním městem, kde se mísí typické hospůdky a michelinské restaurace. Vyzkoušejte speciality z celého světa na některém z trhů nebo u pouličních stánků. Dopřejte si oblíbený currywurst nebo také „Bulletten“, což jsou hamburgery v berlínském stylu, které nemůžete neochutnat.

Berlín: Piknik před katedrálou

foto: Kristina Vitkova

2) Dortmund: centrum moderního umění

Určitě navštivte legendární „Dortmunder U“. Toto 9 metrů vysoké pozlacené písmeno se nachází na vrcholu věže bývalého pivovaru. Z jeho firemního loga se stala dominanta města. V této budově se již pivo nevaří, místo toho byl prostor přetvořen na centrum umění a kreativity a stal se důležitou součástí dortmundské kulturní scény. Sídlí zde také muzeum Ostwall a jeho sbírka moderního umění. Mezi obrazy najdete díla Marca Chagalla, Paula Kleea a Pabla Picassa.

Budova Dortmunder U slouží od roku 2010 jako centrum pro umění a kreativitu

foto: Roland Goreki / Stadt Dortmund Amt für Marketing und Kommunikation

3) Düsseldorf: nejdelší bar na světě

Düsseldorf se řadí na přední místa v oblasti architektury, ale i pivovarnictví. Ideální je procházka po Altstadtu s nádhernými měšťanskými domy. Přes den navštivte trh na náměstí Carlsplatz. Večery je nejlepší trávit v některé z mnoha kaváren a restaurací. V „nejdelším baru na světě“ se pije tradiční pivo Altbier – v Altstadtu se nachází zhruba 260 hospod a barů. Chcete-li zažít autentický zážitek, navštivte některý z řemeslných pivovarů, z nichž většina byla založena v 19. století.

Düsseldorf: promenáda při západu slunce s Rýnskou věží v pozadí

foto: Francesco Carovillano / GNTB

4) Frankfurt: město financí i muzeí

Frankfurt je nejen finančním centrem Německa, ale také městem muzeí s přibližně 60 institucemi. Projděte se po mostě Alte Brücke a prohlédněte si krásné panorama na jižním břehu Mohanu. Prozkoumejte expozice na Muzejním nábřeží, například Filmové muzeum nebo Muzeum světových kultur. Určitě navštivte světoznámé muzeum Städel, kde jsou k vidění sbírky evropského umění staré 700 let.

Frankfurt nad Mohanem: Pohled na muzeum Liebieghaus s výhledem na panorama v pozadí

foto: David Vasicek / #visitrheinmain

5) Gelsenkirchen: město průmyslu i aktivního odpočinku

Fotbal je v Gelsenkirchenu velmi důležitý, ale není to jediné téma. Město je součástí metropolitní oblasti Porúří a pyšní se dlouhou průmyslovou historií, především díky těžbě uhlí. Poslední důl byl uzavřen v roce 2000. Dnes jsou bývalé výsypky Rheinelbe a Rungenberg vyhlídkovými místy a rekreačními oblastmi na „Stezce průmyslového dědictví“. Zde se můžete seznámit s celou oblastí nebo navštívit koncert v amfiteátru.

Klasické domy v Gelsenkirchenu

foto: Tupungato / AdobeStock

6) Hamburk: evropská brána do světa

Hanzovní město Hamburk leží asi 100 km od moře, ale má jeden z největších přístavů v Evropě. Důležitou roli zde hraje čtvrť Speicherstadt, výjimečná kulturní památka UNESCO, a hudební scéna. Velkolepá je koncertní hala Elbphilharmonie, otevřená od roku 2017. Miniaturu filharmonie najdete také v muzeu Miniatur Wunderland, kde se malí i velcí nadšenci mohou celé dny kochat modely železnice.

Hamburg: Labská filharmonie při západu Slunce

foto: Cooper Copter GmbH / Hamburg Marketing GmbH

7) Kolín nad Rýnem: město se slavnou katedrálou

Kolín a řeka Rýn jsou prakticky jedno a totéž. Projížďka lodí po Rýnu vám poskytne nejkrásnější panoramatický výhled na katedrálu, Altstadt a Kranhäuser. Pokud máte čas, udělejte si výlet do Brühlu, kde si děti i dospělí mohou užít zábavní park Phantasialand.

Kolín nad Rýnem: pohled směrem na centrum města se slavnou katedrálou

foto: Francesco Carovillano / GNTB

8) Lipsko: město sportu i hudby

Dnes se v tomto městě, kde kdysi působil Johann Sebastian Bach, rozvíjí také sportovní aktivity. Jižně od města se rozprostírá Lipská jezerní krajina (Neuseenland), kde se návštěvníci mohou vydat na procházku podél vody, vyzkoušet rafting nebo využít mnoha cyklostezek. Děti si pak jistě zamilují místní zábavní park Belantis a jeho strhující atrakce.

Jarní Lipsko

foto: Leipzig Tourismus und Marketing GmbH/ Philipp Kirschner

9) Mnichov: bavorská metropole na úpatí Alp

Hlavní město Bavorska má jeden z nejlepších fotbalových klubů na světě, ale díky mnoha památkám a fascinující kultuře je Mnichov zajímavý i pro ty, kteří fotbalu nefandí. Podívejte se, jak kdysi cestovali králové a knížata, v Marstallmuseu v zámku Nymphenburg se sbírkou velkolepých kočárů. Samotný palác je zážitkem: během 200 let se z malého venkovského sídla stal jeden z nejvýznamnějších paláců v Německu. A co musíte při návštěvě Mnichova ochutnat? Určitě pivo Weissbier, které spolu s typickým preclíkem a klobásou Weisswurst budou tvořit ideální trojici.

Mnichov: park před palácem Nymphenburg

foto: Francesco Carovillano / GNTB

10) Stuttgart: město automobilů

Důležitou roli v této metropoli hraje automobilová historie. Stuttgart a Mercedes-Benz patří neodmyslitelně k sobě. V muzeu Mercedes-Benz se nachází přibližně 160 vozidel, jejichž výroba sahá až do roku 1886. Mezi vystavenými modely jsou například první automobil se spalovacím motorem nebo Papamobil. Z dalších technických památek města zaujme televizní věž, která je jednou z nejvyšších v Německu a která nabízí úchvatný pohled na celé město i okolní vinice.

Stuttgart: Mercedes-Benz Museum

foto: Daimler AG

Podpořte Reportér sdílením článku