Nejbezpečnější Volvo všech dob je… Elektrické!

Volvo

3. května 2024

Advertorial
Volvo EX90 Excellence

foto: Volvo

Volvo je desítky let synonymem bezpečnosti, ovšem co se konstruktérům podařilo s novým vrcholným modelem EX90, překonává vše, na co jsme byli dosud zvyklí. V duchu trendu ohleduplnosti k přírodě je nejen plně elektrický, ale také při jeho výrobě a volbě materiálů výrobce zásadně omezil fosilní zdroje.

Stávající SUV Volvo XC90 se stalo díky své nebývalé popularitě pojmem a i nadále zůstává v nabídce, byť již zcela bez naftových motorů. Roli vrcholného modelu však přebírá ještě větší elektrické sedmimístné SUV nazvané EX90. Nový vůz je pro značku skutečnou revolucí a představuje to nejlepší zejména v oblastech, které pro ni znamenají nejvíc: v bezpečnosti a ekologické ohleduplnosti. Ovšem údaje jako výkon až 517 koní, dojezd na jedno nabití 600 km (a ve městě dokonce 685 km!) a nabití do 30 minut ukazují, že to rozhodně nebude zrovna nudný a odměřený seveřan…

Bezpečnost hlídá laser

Elektromobily mají proti konvenčním automobilům jednu zásadní výhodu: mimořádně rychlý vývoj nových technologií a možností pohonu, dobíjení či skladování energie. Nově představené až sedmimístné Volvo EX90 je nejlepším důkazem toho, kam se již dnes dostal vývoj plně elektrických modelů.

Hranatá silueta a formát čelních světlometů v podobě takzvaného Thorova kladiva jasně napovídá, že jde o Volvo, ale futuristické prvky od masky přes diodové segmenty světel až po zapuštěné kliky naznačují, že tento model míří do budoucnosti. Nejzajímavější je ovšem ten nenápadný výstupek nad čelním sklem: to je třešnička na dortu všech bezpečnostních technologií. Ukrývá se zde laserový senzor lidar, pomáhající spolu s dalšími čidly předcházet nebezpečným situacím a usnadňující překonávání dlouhých vzdáleností.

Samotný výrobce o modelu EX90 mluví jako o nejbezpečnějším Volvu všech dob, a když to prohlásí Švédové, můžeme si být jistí, že to myslí vážně. Laserový senzor snímá silnici před vozem bez ohledu na to, zda je den, či noc, a dokáže identifikovat i malé či špatně rozeznatelné objekty stovky metrů před vozidlem. Získává tak více času na to, aby mohl řidiče informovat či automaticky reagovat na riziko kolize. Lidar na palubě spolu s novou generací procesorů navíc znamená, že Volvo EX90 je jako první vůz automobilky hardwarově připraveno na budoucí autonomní řízení bez nutnosti dohledu řidiče.

Čip z videoher v automobilu

Počínaje Volvem EX90 budou všechny elektromobily značky Volvo vybaveny počítačovou technologií se schopností strojového učení. 

Volvo EX90 se tak s nadsázkou stává vysoce vyspělým počítačem na kolech, schopným stále se zlepšovat díky aktualizacím prostřednictvím vzdáleného přístupu. Standardní internetové připojení 5G z vozu dělá skutečně „mobilní“ zařízení, tím spíše, že na palubě je přítomen výkonný počítač Snapdragon, známý z herního prostředí. Automobil díky tomu nabízí mimořádně rychlý výpočetní výkon a kvalitní grafiku palubních displejů a head-up displeje.

Moderní technologie pomáhají i se zábavou posádky. Oblíbenou hudbu můžete streamovat ve vysoké kvalitě prostřednictvím nového audiosystému Bowers & Wilkins s funkcí Dolby Atmos a reproduktory v opěrkách hlavy. Elektrický pohon je předpokladem dokonale tichého interiéru, v němž naplno vynikne hudba 1 610W zesilovače.

Ohleduplný na silnici i při výrobě

Zcela nová platforma pro vrcholný elektrický model Volva obsahuje velký trakční akumulátor a buď jeden, nebo dva elektromotory. Vůz bude zpočátku dostupný ve dvoumotorové variantě s pohonem všech kol a 111kWh akumulátorem. Ve variantě Performance nabízejí výkon 380 kW (517 koní) a točivý moment 910 Nm.

Volvo si je vědomo, že zásadní vliv na životnost a ekologickou bilanci vozu má trakční akumulátor, a proto zavedlo oběhový cyklus pro články. Na konci životnosti ve voze mohou ještě dlouho sloužit: znovu v automobilech po renovaci či repasi (ta prodlouží životnost o zhruba 95 %!), články bez této možnosti se uplatní ve stacionárních úložištích. A na závěr dojde k recyklaci a využití zejména vzácných kovů pro výrobu zcela nových článků. Automobilka proto již dnes buduje globální síť devíti tzv. bateriových center, kde budou akumulátory připravovány pro další využití v souladu s oběhovým hospodářstvím.

Výrobce se chlubí, že nové Volvo EX90 obsahuje přibližně 15 % recyklované oceli, 25 % recyklovaného hliníku a také 48 kilogramů recyklovaných plastů a materiálů biologického původu. Ve výrobních závodech v USA (odtud budou vozy dodávány do ČR) a v Číně jsou již dnes solární elektrárny schopné poskytovat 100 % energie z obnovitelných zdrojů. Volvo sleduje kompletní řetězec, což se promítá například ve snížení emisí z dopravy vozů na zaoceánských lodích zásluhou pohonu palivem z obnovitelných zdrojů. Jen tento krok sníží emise CO2 o 55 000 tun ročně. To vše s cílem, aby se Volvo stalo do roku 2040 klimaticky neutrální společností.

Více na: www.volvocars.com/cz

Volvo EX90 v číslech

Podpořte Reportér sdílením článku