Banka v mobilu – bez hesel a maximálně bezpečná

Partners Banka

3. května 2024

Advertorial

foto: Partners

Nová Partners Banka, která svůj provoz zahájila v březnu letošního roku, poskytuje své služby výhradně v rámci své nativní aplikace v mobilních telefonech. Důvodem je skutečnost, že právě díky tomu může klientům nabídnout nejen vysoký komfort, ale i maximální zabezpečení.

Mít celé své bankovní konto v mobilu je dnes už standard, je to pohodlné a šetří to čas. Ale mít celý svůj finanční život výhradně jen v mobilu – to je svým způsobem revoluce. Průkopníkem v České republice je nová Partners Banka, jejíž služby klienti mohou využívat právě a jen prostřednictvím její nativní bankovní aplikace. Důvodem, proč se pro toto řešení zřizovatelé rozhodli, je nejen uživatelský komfort, ale i bezpečnost. „Mobilní zařízení, jako jsou telefony a tablety, dokáže mít uživatel neustále u sebe a věříme, že se budou nadále technologicky rozvíjet a doplňovat o různé technologické vychytávky, které usnadní jejich ovládání a propojení s lidskými smysly, ať už v hlasové, nebo vizuální podobě. Chceme tedy vynakládat energii na zlepšení zážitku uživatele tam, kde to má budoucnost,“ vysvětluje generální ředitel Partners Banky Marek Ditz.  

Hradba proti podvodníkům

Bankovní aplikace funguje na bezheslovém principu, tedy na rozdíl od tradičního internetového bankovnictví klient nikam nevyplňuje své přihlašovací jméno ani heslo. Mezi nejrozšířenější podvody patří právě ty, kdy útočník klientovi podvrhne webovou stránku graficky i funkčně odpovídající stránce banky z adresy útočníka, která se však podobá té bankovní. Klient následně vyplní přihlašovací jméno a heslo, útočník je zkopíruje a zadá na pravé bankovní stránce. Klientovi pak přijde notifikace do autorizačního klíče, potvrdí ji, neboť se domnívá, že je na stránce banky. Tím vpustí útočníka dovnitř a jemu pak stačí už jen zahrát si na banku, zmást klienta a nechat si přidat své zařízení jako autorizační. V tu chvíli si s účtem a klien-tovou identitou může dělat, co chce. „I když jde mobil také zavirovat stažením škodlivé aplikace, prolomení bezpečnosti bezheslové bankovní mobilní aplikace není tak jednoduché a i banka má své nástroje, jak se bránit. Když je aplikace bez hesla, je nadále chráněna pinem nebo biometrií, ale prostě ji nejde přenést na jiné zařízení. Jediné heslo, které vám nikdo neukradne, je to, které neexistuje,“ objasňuje Marek Ditz. 

Aplikace Partners Banky má přístupový klíč integrovaný přímo v sobě a využívá ty nejpokročilejší technologie od leadrů globálního trhu v oblasti bezpečnosti. Aplikaci si aktivuje jen klient na svém telefonu, který vlastní a zaevidoval si jej přímo v Partners Bance, a nevyžaduje po klientovi žádná hesla k přihlášení. K ochraně používá PIN nebo biometrii. 

„Používáme i behaviorální analytické nástroje. Samozřejmě nic není absolutně bezrizikové, zejména pokud klient nezamyká telefon nebo má PIN 1111,“ říká generální ředitel a dodává: „Předpokládáme, že pro podvodníky budeme tvrdý oříšek, a proto se podvodníkům nevyplatí nás pokoušet. Určitě to někteří zkusí a na to se připravujeme.“

Best of finančního trhu

Partners Banka je banka poradenská, postavená nejen na digitalizaci jednoduchých bankovních operací, jako je např. placení, které poskytuje zdarma, ale hlavně na podpoře růstu bohatství klientů a jejich rodin prostřednictvím úspor, investic a úvěrů na investiční účely. Věří spíš v lidskou než umělou inteligenci, v energii a kompetenci svých poradců, kterých je více než 2 300, jsou kvalifikovaní a řeší s klienty jejich osobní a rodinné cíle a jak jich finančně dosáhnout. „Neomezujeme nabídku na vlastní produkty a zpřístupňujeme i nabídky dalších, ‚konkurenčních‘ partnerů, jakési best of finančního trhu,“ uzavírá Marek Ditz. 

Podpořte Reportér sdílením článku