Na stole hovězí ořech, všude kolem bicykly

Post Image

Na stole hovězí ořech, všude kolem bicykly

Play icon
17 minut
Hovězí ořech s hříbkovou omáčkou, podmáslovým knedlíkem a brusinkami

foto Petr Lemberk

Nudle s fermentovaným tvarohem se smetanou a slaninou, hovězí s hříbkovou omáčkou, maková zmrzlina – tohle nabízí Kolnička v Lukách nad Jihlavou, kterou vybudovali Dalibor a Petra Špejtkovi. Původně šlo o zastávku pro cyklisty, výzdobu restaurace tak tvoří jízdní kola, dnes ale na místě bývalé kůlny stojí vyhlášený podnik, kam jezdí lidé z celé země. Nedávno k němu přibyla restaurace Kolna. Krizi při jejím budování překonali manželé s pomocí svých věrných hostů.

Ta kombinace vyladěných pokrmů a všudypřítomných jízdních kol je pozoruhodná.

Hovězí ořech s hříbkovou a smetanovou omáčkou a podmáslovým knedlíkem je typickým hlavním jídlem restaurace Kolnička v Lukách nad Jihlavou, domácí maková zmrzlina zase představuje příklad místního dezertu. „Nyní jsme zkusili vyrobit i vanilkovou zmrzlinu, kterou ale podáváme s dýňovými semínky a dýňovým olejem. Je to naprosto nečekaná pecka,“ říká spolumajitel Dalibor Špejtek, který se při vymýšlení tohoto pokrmu inspiroval u svého bývalého šéfa, s nímž dlouho pracoval v Německu.

Není divu, že podnik na Vysočině už dávno nenavštěvují jen cyklisté – z nedaleké dálnice D1 se sem sjíždějí automobilisté, Kolničku chválí Lukáš Hejlík ve své Gastromapě, o čemž ještě bude řeč. Místní přístup k jídlu je totiž skutečně vymazlený a promyšlený. „Tady v Lukách je kravín s mlékárnou, od kterých dnes odebíráme všechny mléčné výrobky. Tvaroh si nafermentujeme a poté jej používáme třeba až do čtyř pokrmů. Nasladko k nudlím, ale i naslano na chleba, na opečenou bramboru, na tagliatelle se slaninkou,“ vysvětluje Dalibor, který vlastní a provozuje Kolničku spolu s manželkou Petrou.

Jak se v Lukách – třítisícovém městysu vzdáleném asi dvanáct kilometrů východně od Jihlavy – vzal takový vyhlášený gastronomický podnik?

Stejně jsem zvlčel

Po absolvování základní školy v osmdesátých letech chtěl rodák z Luk nad Jihlavou Dalibor Špejtek studovat hotelovou školu ve Velkém Meziříčí, což by ovšem tehdy znamenalo bydlení na internátu. Plán mu proto rodiče zakázali s argumentem, že tam „akorát zvlčí“. Dalibor tedy šel na jihlavské gymnázium, kde – jak dnes říká – zvlčel stejně. A hned po maturitě už se rodičů neptal a hotelovou školu si dostudoval dálkově. K tomu pracoval pro obchodní družstvo Jednota Třešť, pak se dostal na pozici číšníka v motorestu Pávov u Jihlavy.

Podpořte Reportér sdílením článku