PODCAST: Máte chuť na hovězí a litujete krávy? Nastává doba kultivovaného masa, věří Roman Kříž

30. listopadu 2021

Post Image

PODCAST: Máte chuť na hovězí a litujete krávy? Nastává doba kultivovaného masa, věří Roman Kříž

Play icon
63 minut
Roman Kříž

archiv

„Nejsem ekologický fanatik,“ upozorňuje na začátku dalšího podcastu Roman Kříž, šéf českého startupu Bene Meat Technologies: „Ale těší mě podílet se na vývoji úplně nového oboru, který snad ukončí provoz velkochovů, ve kterých nejsou krávy ničím jiným než živořícím zdrojem masa, čekajícím ve stresu na jatka.“

Roman Kříž se věnuje strategickému řízení společnosti pracující na vývoji takzvaného kultivovaného masa, které vzniká množením živočišných buněk. „Pevně věřím tomu,“ říká, „že za dvacet let už může kultivované maso ve spotřebě potravin převažovat a zejména v civilizovanějších zemích bude trvalým zdrojem proteinů.“

V první fázi ještě nepůjde například o nádherné, perfektně mramorované steaky, ale spíše o jakési mleté maso vhodné například do burgerů nebo párků. „Zjednodušeně si představte, že za nějakých tři až pět let plánujeme kultivované maso produkovat v prvním bioreaktoru, který bude vypadat třeba jako dnešní silo a ze kterého denně odebereme deset tun mletého masa. Zároveň máme vizi, podle níž by výrobní náklady nepřesahovaly úroveň čtyř eur za kilo.“

Co přesně tedy podle Romana Kříže jednou nahradí dnešní jatka? „Bude vlastně stačit, když čas od času odebereme pár milimetrů kubických z tkáně živé krávy – my z toho vzorku dokážeme vyrobit tolik masa, že by to odpovídalo tisícovce poražených krav.“

Celý rozhovor si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích.

Podpořte Reportér sdílením článku