Ve skleničce

Zacapa. Záhada české lásky k rumu

09 / 12 / 2018

Proč obyvatelé české kotliny propadli exkluzivním rumům ze Střední a Jižní Ameriky a Karibiku? Jasné vysvětlení tohoto fenoménu není k dispozici, ale něco snad naznačí příběh, jak se u nás rozšířil guatemalský rum Zacapa: v poměru na počet obyvatel se ho totiž v Česku prodává nejvíce na světě. Zacapa je tématem dalšího dílu seriálu věnovaného pití a nápojům.

Proč obyvatelé české kotliny propadli exkluzivním rumům ze Střední a Jižní Ameriky a Karibiku? Jasné vysvětlení tohoto fenoménu není k dispozici, ale něco snad naznačí příběh, jak se u nás rozšířil guatemalský rum Zacapa: v poměru na počet obyvatel se ho totiž v Česku prodává nejvíce na světě. Zacapa je tématem dalšího dílu seriálu věnovaného pití a nápojům.

Hovoří o rumu, jenž zraje v různých sudech ve vysoké nadmořské výšce; o tom, jak se destiluje z panenského třtinového medu. Ambasador rumu Zacapa v České republice Jan Albrecht umí o tomto destilátu z Guatemaly vyprávět dlouho a poutavě. 

Jan Albrecht ovšem nepil vždy jen kvalitní rum. V devadesátých letech coby mladík zkusil – stejně jako jiní jeho vrstevníci – i směsici údajné vodky a údajného pomerančového džusu smíchanou v jedné lahvi pod příznačným názvem mixela. „Byl to asi nejhorší možný produkt, jaký byl na trhu,“ směje se dnes jedenačtyřicetiletý Albrecht. 

Jeho cesta k exkluzivním rumům jako by kopírovala cestu, kterou urazili mnozí čeští konzumenti alkoholu.  Posléze přešel ke kvalitnějšímu pití, začal se orientovat ve víně a pracovat jako someliér. „Láska ke gastronomii a k vaření mě přivedla do nejlepších restaurací,“ vzpomíná Jan Albrecht. Zjistil ovšem, že zatímco čeští konzumenti vínu rozumí stále více, mezi dovozci kvalitních vín roste konkurence. Začal tedy pracovat pro výhradního dovozce kubánských doutníků. V trendy cigar klubech v centru Prahy, v La Casa de Habano nebo Cohiba Atmosphere, jenž je součástí baru La Bodeguita del Medio, představoval špičkové a drahé doutníky.

„Someliérské dovednosti mi pomohly klientům doporučit ideální nápoje. To mne vždy bavilo, a baví dodnes. Logicky se nabízelo vybírat destiláty ze zemí, odkud tabák pocházel. A tak začaly pomalu, ale jistě dominovat rumy. Zejména ty sladší, španělského typu, které svou chutí krásně neutralizují chuť kouře,“ říká Jan Albrecht.

 

Omáčka ze Zacapy

„Poprvé jsem pil Zacapu v La Casa Argentina v polovině devadesátých let, když jsem pomáhal s otevřením této restaurace. Rumy tam na jednom z večírků představoval Jiří Rabel, jeden ze současných majitelů společnosti Ultra Premium Brands, pro kterou pracuju. V té době si majitelé restaurací nad cenami prémiových rumů ještě klepali na čelo, dnes jsem rád, že to tehdy mí budoucí kolegové nevzdali a rumům pomohli na český trh,“ vzpomíná Jan Albrecht. 

Vášeň pro rum ho koncem roku 2009 nasměrovala do zmíněné firmy UPB, která do Česka dováží stovky značek kvalitních destilátů. V tu dobu už se lahve Zacapy objevovaly v lepších restauracích a brzy přišla další pozoruhodná změna. Prémiový rum se začal pít i v menších hospodách a barech po republice; samozřejmě také za nižší ceny. „Lidé si dnes zajdou na pivo a zakončí to Zacapou,“ říká Albrecht.

5c0a613de4b0266373cbc418 MEDIA_ITEM image
Master blenderka Lorena Vásquez a Jan Albrecht.

Pro výrobce třinových rumů tak dnes naše země představuje neobyčejně významný trh, jejich zástupci sem pravidelně cestují. Třeba rumu Zacapa se prodá v Česku v poměru k počtu obyvatel nejvíce na světě, master blenderka Lorena Vásquez, jedna z mála žen s touto funkcí v rumovém světě, k nám přijela už v roce 2010. A o rok později nabídla Janu Albrechtovi, aby pracoval jako ambasador značky. To v praxi znamená především starost o privátní klienty, kteří si Zacapu kupují ve velkém a jichž je u nás několik tisíc, dále prezentaci pro barmany a restauratéry. „Spolupracuji s kuchaři, hledám jiné gastronomické cesty, jak Zacapu využít – od zmrzlin a dezertů přes omáčky.“ Pražská restaurace Aromi se například chystá nabízet srnčí hřbet s omáčkou z limitované Edición Negra, rumu s kouřovým nádechem zrajícího ve vypalovaných sudech.

Ovšem zpět k záhadě, proč jsou exkluzivní rumy u nás tak populární. Jedním z možných vysvětlení je podle Jana Albrechta to, čemu říká  „snadná uchopitelnost sladkých tónů i pro příležitostné konzumenty“. Jinými slovy – rum Zacapa  Centenário 23 se dá párovat s různými pokrmy a dokáže spojit lidi sedící u jednoho stolu. „Zacapa otevřela spolu s dalšími prémiovými rumy dveře celé kategorii,“ říká Albrecht.  Navíc podle něj dorostla generace, která si potrpí na kvalitní pití, spotřebě nahrává i současná silná ekonomika. 

Dnešní česká láska k rumu také může souviset s dlouhou tradicí tuzemáku, který vznikl v 19. století jako náhražka; do pálenek destilovaných z místních plodin se dodala rumová tresť. Tuzemák se ovšem pil v celém Rakousko-Uhersku – přesto se prémiové rumy ze zemí bývalé habsburské monarchie nejvíce rozšířily v Česku.

 

 

V sudech a z medu
Rum Zacapa se jmenuje podle města na jihozápadě Guatemaly
5c0a613de4b0266373cbc420 MEDIA_ITEM image
Město Zacapa, Guatemala.
U příležitosti oslav sta let existence města Zacapy v roce 1976 byl představen výjimečně starý rum – tehdy se jinak v zemi pily mladé rumy. Zásadním okamžikem pro rozvoj značky se však stal příchod nynější master blenderky Loreny Vásquez v 90. letech, pod jejímž vedením začala Zacapa sbírat ceny. „Vzbudila zájem ve světě, už tím, že vyhrávala opakovaně,“ říká český ambasador značky Jan Albrecht. Co je na těchto rumech tak unikátní? Producenti sami vlastní třtinové plantáže, pečují o jejich kvalitu, sklizeň probíhá ručně. Nekvasí melasa, tedy zbytkový produkt z výroby třtinového cukru, ale takzvaný panenský med vyrobený ze třtinové šťávy. Používá se speciální kmen kvasinek kultivovaný z ananasu. A hlavně rum zraje v sudech ve městě Quetzaltenango, které leží přes dva tisíce metrů nad mořem. Chlad a méně kyslíku staření destilátů prospívá. Nápoj navíc dozrává dynamickým procesem zrání „solera“, který probíhá ve více typech sudů. Jejich střídání a mix různých stáří destilátů je tajemstvím, které dotváří stabilní kvalitu těchto rumů.
Galerie (4) Diskuze Sdílet

Autor také napsal

Mohlo by Vás zajímat