PODCAST: Zvykejme si na další chuť Plzně. Pivovar Proud experimentuje s pepřem, kávou nebo rozmarýnem

Lidé

Třiatřicetiletý Michal Škoda má zvláštní pozici – desátým rokem sice pracuje v plzeňském Prazdroji, ale zároveň je ředitelem experimentálního pivovaru Proud. Jak k tomu došlo? O všem hovoří v hodinovém podcastu Host Reportéra.

„Naše rodina sice pochází z Prahy, ale odmala jsem od příbuzných slýchal, že plzeňské pivo je lék,“ vzpomíná, „a když mi konečně dali ochutnat, musel jsem souhlasit – už coby dítěti mi hořká chuť vyhovovala.“

Na vysoké škole vystudoval marketing, poslední semestr strávil v dánské Kodani: „To bylo roku 2012 a já se poprvé dostal na festival takzvaných craftových piv, což jsem z Česka vůbec neznal; vždyť tady teprve začínal Matuška. Obcházel jsem stánky desítek menších pivovarů, viděl, jak čepují stovky pivních druhů, a koukal na to jak z jara…“

Po návratu z Kodaně přijal práci v Prazdroji, kde se logicky věnoval hlavně marketingu, a po pár letech dostal možnost starat se o něj i v Rumunsku, kde se Prazdroj vrhl na specifický trh. „Většina piva se tam vždycky pila z lahví, jen zhruba čtyři procenta čepovaného – u nás je čepovaného zhruba čtyřicet procent. Museli jsme tam tím pádem položit základy čepované kultury, ale překvapivě to šlo, protože mezi rumunskými hospodskými neexistovala předpojatost. Všechno pro ně bylo nové, zajímavé, nasávali novinky, a dnes už v Rumunsku najdete spoustu hospod, kde si správnou hladinku dáte.“

Po roce a půl se vrátil z Bukurešti natrvalo do Plzně. Byl u rozjezdu kampaně Volba sládků, díky níž se Prazdroj snažil představit českým zákazníkům něco jiného než svůj klasický ležák, ale Michal Škoda chtěl mít ke craftovým pivům ještě blíž: „Jednoduše jsem miloval ochutnávání různých piv, cestoval za nimi, začal jsem i vařit doma, ale na založení vlastního pivovaru jsem neměl. Naštěstí se v Prazdroji ujala myšlenka, že by to chtělo v rámci firmy jeden menší pivovar zaměřený na experimenty, a tím je dnes náš Proud. Rok a půl už fungujeme pod Prazdrojem, ale naprosto svobodně, takže jsme jakýsi startup v korporátu.“

Zatím má Michal Škoda opravdu volné ruce. Svědčí o tom fakt, že ačkoli s kolegyní sládkovou Lenkou Strakovou nechtějí šokovat za každou cenu, už spolu připravili i několik poněkud výstředních piv – například s pepřem, kávou nebo meruňkami: „A zrovna teď vaříme jedno se solí a rozmarýnem.“

Celý pivovarnický podcast s Michalem Škodou si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích. Poslední pasáž je odemčena pouze pro fanoušky, kteří nás podporují na Patreonu: www.patreon.com/hostreportera.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama