Haló, máme otevřeno

Post Image

Haló, máme otevřeno

Play icon
40 minut

foto Profimedia.cz

Bez kompenzací bychom nepřežili, ale zorientovat se v nich byl nadlidský úkol. Sehnat spolehlivý personál bylo náročné už před covidem, teď je situace ještě zoufalejší. Nějak jsme to dali, ale až teď se začíná lámat chleba. Hosté se vracejí pomalu, naučili se vařit i bavit doma. Nevzdáváme to a chceme využívat novinky, které nás epidemie naučila. Zhruba takové hlasy zní z restaurací po více než roční uzávěře. Jak může covid proměnit podnikání v gastronomii?

Šedesátník s dlouhými šedivými vlasy staženými do culíku hrabe na louce seno, jeho žena Renata čepuje pivo manželské dvojici, která poprosila o zahnání žízně. Je všední den a Hospůdka za pecí ve Veletíně na Sedlčansku oficiálně otevírá až za hodinu. „Přece je nevyženu, když jsem tady,“ komentuje to hostinská.

Renata a Miroslav Pejšovi bydlí nad výčepem. Přes týden chodí na pivo pár místních, hlavní tržby ale přinášejí cyklisti a běžkaři. „Tamhle za stodolou můžou lyžaři nastoupit do vyfrézovaných stop. Většinou si udělají nějaký okruh a skončí zase tady u nás,“ přibližuje Renata, která hostům nabízí kromě piva a něčeho ostřejšího i polévky nebo koláče. „Můžeme podávat jenom to, co připravíme na plotně přímo tady v lokále. Kdybych chtěla vařit v naší domácí kuchyni, mám smůlu,“ odkazuje na hygienická pravidla. „Naštěstí můžu využívat i troubu pece, takže do ní občas strčím kuře nebo králíka, na svatého Martina husu.“

Doba covidová byla pro Pejšovy náročná spíš psychicky než finančně.

„Oba jsme v důchodu, hodně si toho sami vypěstujeme, neplatíme nájem ani personál. Vlastně toho moc nepotřebujeme,“ vysvětluje Renata. Přesto musela sáhnout do vlastních úspor. „Snažili jsme se dodržovat všechna opatření, i když nebylo snadné se v nich vyznat. Míra se navíc hodně bál, měl z té nemoci strach. Nechtěli jsme taky riskovat pokuty, kdyby nás někdo udal. A kompenzace pak přicházely s několikaměsíčním zpožděním,“ líčí Renata.

Hospůdka za pecí měla přes zimu otevřené alespoň okénko. „Občas si někdo přijel pro utopence a nechal si načepovat pivo do petky. O skupiny běžkařů, které nám dělají největší kšefty, jsme ale přišli,“ říká Renata a postěžuje si ještě na jeden dopad mnohaměsíční uzávěry. „Dřív jsem si všechno pamatovala, ve výčepu jsem se obešla bez tužky a papíru. Jak jsem ale vypadla z toho každodenního kolotoče, nemůžu si teď na některé věci vzpomenout. Přitom jsem se snažila pořád něco dělat: hodně jsem četla, chodili jsme ven.“ Její muž Míra se chraplavě zachechtá: „Renátko, to není lockdownem, ale věkem! Jsme holt starý.“

Podpořte Reportér sdílením článku