Že mám hvězdu? Jo, tak děkuju

Post Image

Že mám hvězdu? Jo, tak děkuju

Play icon
20 minut

Do televizních pořadů o vaření nechodí. Pokud mluví, ne vždy víte, kdy si dělá legraci. Jeden z nejlepších českých šéfkuchařů se zaujetím hovoří o pochoutkách české kuchyně, o kombinaci chřestu s třešněmi či kuřete s křenem. Oldřich Sahajdák vede třináctým rokem pražskou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, která už sedm let drží michelinskou hvězdu – to se nikomu jinému v Česku nepovedlo. Letos vařil i v Karlových Varech v předvečer filmového festivalu.

Hovory o michelinské hvězdě příliš nemiluje – přitom je šéfkuchařem jednoho z pouhých dvou podniků v Česku, které se letos mohou prestižním oceněním michelinského průvodce chlubit. Ovšem historka, jak se Oldřich Sahajdák v roce 2012 dozvěděl, že jím vedená restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise poprvé dostala hvězdičku, se dá těžko vynechat; pro tohoto šéfkuchaře je typická.

Nejprve mu volala novinářka zabývající se gastronomií a blahopřála. „Gratulace, k čemu? – ozvalo se ze sluchátka typicky flegmatickým tónem,“ popsala reakci Oldřicha Sahajdáka na webu Hospodářských novin ona žurnalistka, Petra Tajovský Pospěchová.

Šéfkuchař Sahajdák potvrzuje. „Řekla, že mi gratuluje, já jsem ale nevěděl k čemu. Pak mi to prozradila, a já říkám – jo, tak to děkuju,“ vypráví dnes neméně flegmatickým tónem. Zprávě, že jeho La Degustation získala hvězdu, tehdy moc nevěřil. Stejnou informaci totiž slyšel i v předcházejících letech, jenže nikdy to nebyla pravda.

Věřit začal, až když mu zavolal jeho dlouholetý kamarád kuchař Petr Tyrichtr, který vtipkoval, že je sice „hajzl“, ale že mu to moc přeje.

„Tak jsem si řekl, že to asi bude pravda.“

Přečtěte si také

Ryby a holubi

Aby nedošlo k omylu, michelinské hvězdy si Oldřich Sahajdák velmi vážil – a váží. Říká ale, že když ho novináři jednu dobu bombardovali dotazy, jak se hvězdička získává, jednoduše ho to otravovalo.

Mnohem raději mluví o svém náhledu na vaření, o propracovaných postupech, na které v La Degustation – nacházející se na pražském Starém Městě – přísahají. A zdaleka nejde jen o princip, že v jednotlivých jídlech osmichodového degustačního menu (k němuž se ještě podávají rozmanité amuse-bouche, jednohubky mezi jednotlivými chody) se nesmí opakovat žádná potravina s výjimkou soli, másla a smetany.

Podpořte Reportér sdílením článku