Tatínkovo bistro aneb Francouz vaří na Vysočině

Post Image

Tatínkovo bistro aneb Francouz vaří na Vysočině

Play icon
17 minut

foto Filip Bláha

Název podniku vymyslela dcerka. Na otázku, jak by se mělo jmenovat bistro, odpověděla: „Tatínkovo.“ A to se francouzsky řekne Bistrot de papa – tatínek je totiž Francouz z Lille. Ovšem na tom, že kuchař Rémi Decroix bude vařit v malé vesnici na Vysočině, má velký podíl jeho žena Eva. Francouzsko-český pár nyní provozuje ve vlastním domě vyhlášený podnik, do něhož za tatarákem, šneky, cibulačkou, dezerty a spoustou dalších lahůdek jezdí hosté z daleka.

Když mu bylo osmnáct, sledoval Francouz Rémi Decroix v televizi, jak padá Berlínská zeď – a od té doby toužil poznat ten neznámý, exotický svět na východ od čerstvě zhroucené železné opony. Pracoval jako kuchař a jednoho dne objevil v gastronomickém magazínu inzerát, že ve francouzské restauraci v Praze hledají posily. Byla to příležitost, jak si splnit svůj sen. Rémi do hlavního města České republiky zavolal a domluvil se s majitelku Bistrot de Marlene, že přijede.

Psal se rok 1996.

„Položil jsem telefon a teprve potom jsem se musel podívat do mapy, kde vlastně Praha leží,“ směje se Rémi Decroix, který dnes se svou manželkou Evou provozuje malou restauraci na Vysočině – v Horních Dubénkách, ležících v polích a lesích mezi Jihlavou a Jindřichovým Hradcem.

Cizinec v Praze

„Jel jsem poprvé do Prahy a míjel jsem obrovské množství kamionů, barevných trpaslíků a lehkých žen,“ vzpomíná pobaveně francouzský kuchař na svůj první dojem spojený s cestou do Česka. Restauraci hledal podle mapy, kterou mu nakreslila a poslala majitelka podniku. „Když jsem tehdy chtěl v Praze poradit s navigací, zastavil jsem u policejního auta, ale když zjistili, že jsem Francouz, raději ujeli,“ popisuje Rémi.

Nakonec Bistrot de Marlene na Výtoni nedaleko Vltavy našel a začal tam pracovat. Šlo o malé, dnes již neexistující francouzské bistro v provensálském stylu, které si i díky Rémimu postupně získalo pověst vyhlášeného podniku. Bistrot de Marlene byla v Česku první francouzská restaurace, která dostala michelinský Bib Gourmand: ocenění znamenající dobré jídlo za přijatelné ceny oslavila v roce 1999.

Podpořte Reportér sdílením článku