Jak se baví Korejci

23. listopadu 2018

Čekání na ohňostroj.

Lucie Šmoldasová

Na letišti v korejském Incheonu při přestupu čekáte mnoho hodin. Tento čas se ale dá využít i mnohem zábavněji. Vydala jsem se do města na plavbu lodí, kde Korejci nadšeně vystřelovali plyšové žáby do terče, konzumovali medúzy a dojímali se u velkolepého ohňostroje. Pak jsem se proměnila v hologram a nechala se políbit slavnou hvězdou K-popu.

Agentura, která organizuje zábavní plavby v Incheonu nebo v Soulu, slibuje vynikající jídlo a nezapomenutelný ohňostroj. Pro mě byl největší zážitek pozorovat Korejce, jak se baví.

Luxusní plavba po uměle vybudovaném kanálu Ara, který vede řeku Han do moře, právě začíná. Ačkoli je na webových stránkách zdůrazněná blízkost k letištím Incheon i Gimpo, jedinou skupinkou Evropanů jsme na lodi my. A nestačíme se divit, jak se (převážně) Korejci dokážou bavit.

Přes šedesát metrů dlouhá a skoro čtrnáct metrů široká loď má i s podpalubím a otevřenou palubou čtyři patra. Spolu s korejským davem se chvíli hloučkuju ve dvou patrech s jídlem, čekám frontu, občas se nechám odstrčit nebo přišlápnout. Výsledkem je, že si na horní otevřenou palubu donesu několik „degustačních“ talířů spolu se zjištěním, že zvýšený zájem o jídlo není jenom českou specialitou.

Kdo se trefí plyšovou žábou do misky uprostřed roztočeného kruhu?

Lucie Šmoldasová

Výběr je tu opravdu pestrý a systém ‚all you can eat‘, tedy ‚sněz, co sníš‘, je tu evidentně populární. Ochutnávám vývar, do kterého jsem přihodila všechno z tácků a mističek, které ho obklopovaly – úhledně stočené rýžové nudle, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, chilli papriky, mořské řasy a další přísady, jejichž původem a složením si nejsem jistá.

Hlavní chod vybírám z bohaté nabídky – od jídla připomínajícího boloňské špagety, přes různé směsi masa, zeleniny, mořských plodů, bambusu, hub i rýže, až po cosi, co chroupe a působí trochu jako zelí, případně nějaká asijská houba. Později se dozvím, že to byla medúza.

Podpořte Reportér sdílením článku