Na jídelníček podle Instagramu zapomeňte
2. prosince 2021
Přestože je sama influencerka, rady některých kolegů stran jídla ze srdce nesnáší. Karolína Fourová je inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a již několik let se snaží vyvracet mýty o jídle, varuje před nevhodnými dietami a upozorňuje, že je důležité dbát i na to, na co nebo do čeho potraviny dáváte.
Jsem ráda, že lidé přemýšlí o tom, že cukr by se měl v jídelníčku omezovat, protože řada lidí ho konzumuje nadbytek. Ale tvrdit, že cukr je jed, který jen způsobuje záněty a nemoci, to mi přijde nepatřičné. Jen to v lidech vzbuzuje strach a nezdravý vztah k jídlu. Vynechávaní celých skupin potravin, ať už se jedná o sacharidy, nebo v jiném případě třeba tuky, zkrátka není v pořádku. Navíc jakákoliv varianta diety s částečným nebo omezeným množstvím sacharidů, kterých je teď hned několik, může znamenat riziko nadměrného příjmu nevhodných živočišných tuků, nedostatek vlákniny či některých vitaminů a důležitých minerálních látek.
Samozřejmě, že lidé, kteří si ji pořídí za účelem hubnutí, budou spokojení, protože keto dieta je postavená na extrémně nízkém příjmu energie. Často se pohybuje pod hodnotou bazálního metabolismu, což je energie potřebná k zachování normálních životních funkcí. Čili lidé na keto dietě logicky začnou rychle hubnout. Problém ale je, že pravá keto dieta je léčebná dieta na dětskou epilepsii, na kterou už žádná jiná dieta nefunguje. Komerční keto dieta, kterou známe ze všech těch reklam a z Instagramu, je postavená hlavně na velkém množství bílkovin a eliminaci sacharidů. Je to vlastně nízkosacharidová a nízkoenergetická dieta. Člověk sice zhubne, ale z dlouhodobého hlediska může mít potíže se spánkem, tělo nebude mít dostatek síly na regeneraci, a to se může podepsat i na psychické pohodě. A taky mi vadí, že jídla jsou v ní z velké části prášková – jsou to různé polévky, nápoje.
V případě komerční diety je všechno celkem sladké, protože člověku chybí cukr. Nicméně člověk, který komerční keto dietu drží, neví, jak si má pak dál vařit, protože se nenaučí změnit jídelníček, neví, co dělal doteď špatně. Jediné, co mu to přinese, je rychlé zhubnutí. Ale co dál? Snadno může dojít ke známému jojo efektu, dotyčný se totiž pravděpodobně vrátí k původnímu způsobu stravování a shozená kila nabere zpět. To není udržitelný způsob zhubnutí.
Člověk by se měl vždycky dívat na to, kdo konkrétní radu předkládá. Pokud je to někdo, kdo má vystudovaný určitý zdravotnický obor týkající se výživy, je to třeba nutriční terapeut, tak pravděpodobně bude rada stát na nějakém faktickém základě, na odborných studiích. Pokud radu dává nějaký influencer, který se zabývá jen životním stylem, nebo dokonce celebrita, lidi by měli být ostražití a brát podobné účty jen jako inspiraci. Výživa není jen o tom, že se někdo naučí, kolik člověk potřebuje sacharidů a tuků. Jde o celé spektrum odborných znalostí a souvislostí, na jejichž základě se klientův jídelníček upravuje.
Mě rozčiluje úplně všechno, co není pravda, ale lidé tomu pořád věří. Dneska mi asi nejvíc vadí to, když právě lidé, kteří nejsou nutriční terapeuti, dělají jídelníčky například pro diabetiky nebo ženy s těhotenskou cukrovkou. Straší je, co všechno nemůžou jíst, a tím můžou lidem opravdu ublížit. Já vystudovala obor zabývající se racionálním stravováním a výživou v prevenci, nikoliv léčebnou výživou specifických skupin, a přijde mi v pořádku se držet svého oboru. O to víc mě děsí, kolik lidí bez jakéhokoliv vzdělání se nebojí rozdávat rady nemocným a osobám se specifickými potřebami, aniž by k tomu měli dostatečné kompetence.
Podpořte Reportér sdílením článku
Nejvíc jí baví rozhovory se zajímavými lidmi.