Ostrava: slibný vítr ze severovýchodu

11. října 2015

foto Profimedia.cz

Pověst černého města splňuje Ostrava i v tomto ohledu: skvělé kavárny nabízející dobrý tmavý nápoj tu raší nebývale rychle. A stejně silná je též ve vegetariánských podnicích. Najdete tu i další perly, je však třeba pečlivě hledat. Náš pravidelný průvodce gastronomií tuzemskými městy, regiony a čtvrtěmi…

Před cestou do Ostravy jsem si připadala jako v bezpečné informační peřině: od spřátelených labužníků, kteří v severovýchodní metropoli žijí nebo odtamtud pocházejí, jsem dostala obstojný seznam spolehlivých tipů. Městem vás tak v tomto díle seriálu o gastronomii provází spolu se mnou i foodbloger Martin Kuciel, barista Jakub Hartl a saxofonista Nikos Petros Kuluris – právě oni mi poskytli cenné rady. Co je však pozoruhodné, ani ti nejpoučenější nedokážou zachytit všechny novinky ve zdejší gastronomické krajině. Její nepřehlednost způsobuje jednak rozlehlost města a taky samozřejmost, s níž nové podniky obsazují prostor. Větu „otevřeli jsme teprve před měsícem“ jsem na etablovaně vyhlížejících místech slyšela mnohokrát. Nové pekárny, cukrárny či restaurace si prostě nemusíte všimnout. Vypadají, jako by na dané adrese byly už pěkně dlouho.

Kupříkladu Hogo Fogo Bistro (Chelčického 3) působí zavedeně nejen nenuceným interiérem, ale hlavně propracovanou kuchyní. Jejich selečí bůček s kapustou je moderní interpretací dvou klasických tuzemských surovin, převedeny jsou však do podoby elegantní – pečené maso se rozplývá na jazyku a listy kapusty v kombinaci s cizrnou vytvářejí protiklad tišící intenzivní tučnost masa. Za zmínku stojí nejen místní jídlo, ale i pití. Všechny domácí limonády, které jsem ochutnala během letošního léta, proti zdejší, v níž se potkává plná chuť zralých broskví s lehkým přídavkem máty, najednou vypadaly nudně.

Podobně se mně panenky rozšířily i při prvním kousnutí do wrapu s lilkem a kozím sýrem, který připravují v Bon Gusta (Nádražní 50). Pečlivě zapečený smotek skrýval intenzivní dvojici středomořských chutí: skvělá ukázka toho, k jaké dokonalosti se dá dotáhnout i zdánlivě obyčejné jídlo. A nejen v tomhle případě. Intenzivní vůně, jež v Bon Gusta občas uniknou zpod pokličky, mistrovství v práci s kořením a ingrediencemi víc než naznačují.

Bezmasá oáza

Bon Gusta je jedním z mnoha podniků, které se v širším centru Ostravy pustily cestou bez masa. Je až udivující, kolik jídelen či bister tohoto zaměření ve městě najdete. Kdyby byl takhle našlápnutý i zbytek restaurační scény, tak už má Ostrava nejméně michelinské doporučení Bib Gourmand.

Pozoruhodná je i rozmanitost zařízení zaměřujících se zcela či částečně na vegetariánská jídla. Pohybuje se od útulných hospůdek, jako je veganská Ojero (Poděbradova 23) hned u Stodolní, kde umějí vystřihnout tak dokonalé krémové sójové tikka masala, že by se za ně nestyděl ani šéfkuchař narozený v Indii, přes fresh bary typu Biovarna (Jiráskovo náměstí 3) až po lidovou jídelnu Slunečnice (Chelčického 5): tam je sice neskutečně milá obsluha, leč jídlo tak dietní, až na ně ztratíte chuť.

Podpořte Reportér sdílením článku