Logo

Kráska a zubař pod Pálavou

Dominika Černohorská a Ivo Marek

foto Radek Miča

Začínající vinařství Plenér rozjela mladá vinařka Dominika Černohorská spolu se stomatologem Ivem Markem. Pěstují révu na prvních dvou hektarech na Pálavě, zejména v okolí Klentnice, a právě před pár dny lahvovali své první víno, Cuvée Leonard. Jejich příběh je součástí rozsáhlé tématické přílohy s názvem Vinařské obrození, kterou najdete v zářijovém vydání Reportéra.

Je teplé pozdně letní odpoledne a do vinice na svahu Pálavských vrchů pod vysílačem Děvín nedaleko Klentnice se opírá plné slunce. Vinařka Dominika Černohorská testuje přístrojem cukernatost hroznů Müller Thurgau. „Šestnáct, Ivošku,“ říká svému obchodnímu partnerovi, který je zároveň většinovým majitelem velkého stomatologického centra. Až bude cukernatost kolem jedenadvaceti, bude čas na vinobraní. Možná že právě ve chvíli, kdy tento článek čtete, běhá Dominika s rodinou, přáteli a najatými brigádníky po vinohradu a sbírá hrozny.

Začalo to u rovnátek

Dominika a Ivo se znají vlastně od nepaměti. Jako desetiletá k němu chodila na rovnání chrupu, později s dalšími mladými pacienty stejného doktora hrála v kapele Rovnátka. Dokonce s ní vyhráli i dětskou a dospělou Portu. Pak se moc nevídali.

Ivo, který bydlí ve Valticích a neustále se stýká s tamními i okolními vinaři, vypráví, jak léta snil o tom, že bude mít alespoň pár svých řádků vinice. Dominika mezitím vystudovala vysokou vinařskou školu a už při studiu začala pracovat pro Vinařství Volařík. Stala se také členkou Unie enologů České republiky, což je spolek sdružující špičkové vinařské odborníky. Dnes má sedmatřicet členů, ženy jsou v něm tři.

Znovu se setkali náhodou na tanečním parketu během vinařských slavností. „Ty děláš do vína? To jsem vždycky chtěl,“ rozplýval se Ivo Marek. Příště už se potkali vážněji a začali domlouvat spolupráci. Tak se zrodilo vinařství Plenér.

Na prvních hektarech

Domluvili se, že Dominika vloží do společného podniku znalosti a práci a Ivo kapitál. Dnes hospodaří na 2,4 hektaru: to představuje potenciál sedmi až osmi tisíc lahví vína – vzhledem k tomu, že část vinohradů je osázená mladou révou, která zatím nerodí.

Vinařství Plenér

Podpořte Reportér sdílením článku