Český Krumlov a Lipno: kličkování mezi koleny

7. června 2015

Český Krumlov, U dwau Maryí.

foto David Turecký

Dvě jihočeské lokality, které vynikají krásou architektonickou a přírodní, přirozeně přitahují turisty. Kulinárních lákadel je tu bohužel poskrovnu, najít se však dají. Český Krumlov a Lipno − další témata pravidelného průvodce gastronomií českých a moravských měst, regionů a čtvrtí.

Je to jako slalom mezi vepřovými koleny a trdelníky. Fotky pečeného kusu masa útočí z pestrobarevných fotek na fasádě každého druhého domu, nasládlé aroma trdelníku atakuje nos snad ve všech uličkách. Krumlov je překrásné starobylé město, ale také rychloobrátková past na turisty se všímvšudy. Ráno přijet z hlavního města, nechat se průvodcem zatáhnout do jedné z restaurací s „tradiční českou kuchyní“, projít se přelidněnou cestou skrze zámek a pak sejít dolů do města a naskočit na autobus zpět.

Zachovalá renesanční krása oštemplovaná ochranou UNESCO je sama o sobě zárukou dostatečného přílivu návštěvníků a právě na tohle Český Krumlov léta hřešil. Posledních pár let se však situace pomalu mění. Což neznamená, že by bylo možné královské město na Vltavě považovat za novou Mekku milovníků jídla čili foodies, jak se říká anglicky. Spíš se tu situace konečně otáčí k normálu a všudypřítomnou turistickou továrnu začínají pozvolna nahrazovat podniky, kam stojí za to zajít.

Štrúdl z idaredek

Vstoupíte-li do staré části města ze severní strany, Budějovickou bránou, už po pár krocích vás čeká Deli 99 (Latrán 106), kde připravují dosti obstojnou kávu od pražírny La Boheme, a posnídat k ní můžete třeba vlhkou banánovou buchtu, americký bagel s lososem nebo domácí vafle. Obsluha občas nestíhá, což však při lelkování na zahrádce obrácené do ulice vlastně tolik nevadí.

Další snídaňovou tutovkou je nedávno otevřené Café Štrúdl (Latrán 75). Původně tu byla obyčejná kavárna, ale před rokem a půl zkusil majitel vsadit na originalitu. Na menu je každý den osm až deset závinů ve sladkém i slaném provedení. Klasický jablečný tu dělají z jablek odrůdy idared vypěstovaných v nedalekých lhenických sadech, ze kterých tu mají také mošt. Asi nejzajímavější jsou štrúdly sezonní, v květnu byl třeba v nabídce závin s náplní z medvědího česneku.

Asi nejpřitažlivějším místem pro kavárenské povaleče je nicméně Kolektiv (Latrán 13). Okna od podlahy ke stropu dávají prostoru příjemnou vzdušnost, cappuccino má ukázkovou pěnu a v menu najdete skvělé a pozvolna dělané hovězí po burgundsku i domácí paštiky. A taky quiche, které jsou většinou skvělé, pokud však někdo nezapomene přidat zálivku z mléka a vajec. Možná by v takovém případě stálo za to přepsat cedulku ve vitríně, quiche bez té lahodné bílkovinové směsi zkrátka quichem není a připomíná spíš jakousi pizzu.

Podpořte Reportér sdílením článku