Olomouc: Moravské hnízdo s jednou perlou

10. ledna 2016

Entrée.

foto Adolf Horsinka.

Sbírku docela zajímavých kaváren a hospod i množství protivných číšníků a vaření z instantních hrůz – v hanácké metropoli zažijete oboje. Olomoucké vody nově rozčeřilo skandinávsky střižené Entrée, jehož otevření aspiruje na republikovou kulinární událost sezony. Centrum Olomouckého kraje je tématem pravidelného průvodce gastronomií tuzemských měst, regionů a čtvrtí.

Olomouc je krásné město. Zasazené v rovině mezi Oderskými vrchy a Drahanskou vrchovinou může se chlubit nesporně půvabnou architekturou, v níž se mísí románské a gotické prvky s barokními kostely a kašnami. To činí z Olomouce oblíbený výletní cíl navzdory pocitu, že krásné slupce schází do určité míry živý obsah.

Že je zde prázdnota hmatatelná i z gastronomického hlediska, cítím celá ta léta, co se do Olomouce, kde jsem se narodila a kde jsem strávila dospívání, vracím. Pro běžný život je zde vše, co potřebujete; cílem speciální gurmetské výpravy by se však hanácká metropole – nebýt jediné výjimky, o níž ještě bude řeč – mohla stát jenom stěží.

Poblíž města, v Lošticích (Palackého 2), se nachází pozoruhodná podniková prodejna olomouckých tvarůžků: zajímavou se stala zejména poté, co zde před rokem otevřelo Muzeum Olo­mouckých tvarůžků A. W. mapující kořeny svérázné aromatické delikatesy. Leč Olomouc samotná kulinární svéráz postrádá. Vždy byla vlastně jen městem útulných hostinců, jakým je třeba U Bystřičky (Masarykova 10) nebo U Huberta (1. máje 3), kde si zakládají na tvarůžkových specialitách typu Ducháčkovy ponožky nebo Ječmínkovy tvargle.

Pod čárou ponoru

Snad nejslavnější olomouckou hospodou je undergroundové doupě, které léta neslo název U Musea, vždy se mu však kvůli suterénním prostorům přezdívalo Ponorka (1. máje 8). Dnes již podnik nese toto jméno oficiálně a dál zůstává nositelem tradice komorních hudebních vystoupení bigbítových formací místní i přespolní provenience. Koncerty písničkářů jako Vašek Koubek či Jim Čert patří k Ponorce stejně jako (lety vyladěný) sójový guláš a knedle s vajíčkem na zdejším menu.

Během posledních let přibylo do hanácké hospodské rodiny několik členů, jedním z nejzajímavějších je hostinský pivovar Moritz (Nešverova 2). Zařízen ve staročeském duchu nabízí přiměřeně ladící menu: dostanete tu třeba haličský baršč, šoulet nebo pivovarský guláš. Škoda jen, že tuhle stylovou nabídku kazí univerzální pokrmy jako kuřecí medailonky nebo steak se žampiony. Sázkou na jistotu jsou zde rozličné hospodské delikatesy, které se výtečně hodí k pivům ze zdejší varny.

Podpořte Reportér sdílením článku