PODCAST: Reportér se rozkoukává ve Skotsku. Potká dříve krasavici, nebo chlápka v kiltu?

22. května 2023

Post Image

PODCAST: Reportér se rozkoukává ve Skotsku. Potká dříve krasavici, nebo chlápka v kiltu?

Play icon
41 minut
Tomáš Poláček v Edinburghu

Tomáš Binter

S přechodem do středního věku jsem si vybral jediný tvrdý alkohol, kterému se chci v onom druhém životním poločase věnovat: whisky. Primárně skotskou whisky. Vím, že mi chutná jako žádné jiné pití, i když jinak tomu zatím nerozumím. „Čím je kouřovější,“ říkám jen jak mantru, „tím líp pro mě.“

Loni jsem se seznámil s jedním z největších českých znalců whisky (a taky skvělým hráčem na dudy a vtipným vypravěčem) Václavem Routem, který když viděl můj sice nadšený, ale zatím velmi povrchní zájem o jeho milovaný nápoj, nadhodil: „Několikrát do roka jezdím ve Skotsku po palírnách, tak se někdy přidej.“ Váhal jsem zhruba tři vteřiny, po kterých Vašek Rout dodal: „Zajedeme na několik ostrovů a přemisťovat se budeme na plachetnici. Ve Skotsku je nevyzpytatelné počasí, může to být docela dobrodružství…“

A tak jsem najednou tady. S Vaškem a pár kamarády. Pánská jízda, kterou nikdo moc neřídí, takže se jen těžko odhaduje, co bude za hodinu, natož zítra. Jedno je ovšem jisté: Vašek Rout cítí dobrou whisky na míle daleko, takže jejímu ochutnávání a poznávání se nejméně dvakrát denně nevyhneme.

O našem rozkoukávání v překrásném Edinburghu je první z pěti plánovaných dílů skotského podcastu Host Reportéra. Natáčeli jsme před budovou Národní galerie a improvizované studio si připravili na čemsi, co jsme považovali za kontejner. Bohužel mylně, takže posluchači zhruba v polovině podcastu zaznamenají příchod šokovaného hlídače, který nám sdělí, že sedíme na cenné moderní soše.

Natáčení podcastu v improvizovaném ‚‚studiu‘‘.

Tomáš Binter

Tato historka náš dosavadní výlet poměrně vystihuje, takže se v podcastu kromě zajímavostí o whisky doslechnete například o tom, jak těžké je narazit v Edinburghu na pěknou mladou Skotku, nebo jak těžko vám může být v žaludku, když sníte kompletní skotskou snídani (což spolu vlastně souvisí).

Degustace skotské whisky.

Tomáš Binter

Dojde samozřejmě i na rozbor naší návštěvy v klubovně slavné společnosti The Scotch Malt Whisky Society, jejímž je Václav Rout samozřejmě členem, a to natolik váženým, že dokázal do luxusní nálevny propašovat i nás amatéry. Vzpomínky některých členů výpravy jsou sice mírně rozmazané, ale Václav Rout je noční můrou všech adiktologů, protože byť whisky pije denně, tak se nemotá, nemívá kocoviny, a ještě se tím popíjením živí.

Podcast si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích.

Podpořte Reportér sdílením článku