PODCAST: Takhle chutná dnešní Praha. Je to pořád lepší, říká Honza z Taste of Prague

Lidé

Kam by mě v rámci Evropy poslal na skvělý gastronomický výlet? „Zajeď si třeba do baskického San Sebastianu,“ vyhrkne bez váhání Jan Valenta v dalším díle podcastu Host Reportéra. S Honzou se známe od střední školy, hrajeme spolu fotbal za tým FC Prase, ale upřímně řečeno by mě před čtvrt stoletím nenapadlo, že se stane důležitou postavou pro českou gastronomickou scénu.

Audio
verze

„V tom San Sebastianu žije čtvrt milionu lidí, ale michelinských hvězd tam mají víc než v Londýně. Jsou u moře, které zaručuje čerstvé ryby, a pod horami nabízejícími skvělé maso a mléčné výrobky. Rozhodně tě tam nezklamou ani levnější podniky,“ vysvětluje Honza v podcastu.

Původně byl tlumočníkem. Našel si svou budoucí ženu Zuzanu, která pracovala ve velké advokátní kanceláři. „Jenomže vůbec ji to tam nebavilo, tak jsem řekl: zatím nemáme děti, nemáme hypotéku, tak odejdi, najdeme nějakou lepší profesi. Právě v San Sebastianu jsme si všimli, že existují gastronomické prohlídky města pro turisty, a protože pro Zuzku už tehdy bylo gastro velkým koníčkem, rozhodli jsme se, že dokud nevymyslíme něco funkčnějšího, zkusíme rozjet podobné prohlídky v Praze.“

Takhle vznikla roku 2012 jejich společná značka Taste of Prague, která se ukázala být natolik funkční, že Honza se Zuzkou a několika zaměstnanci provádějí turisty po kvalitních pražských restauracích nebo barech dodnes: „Myslím, že jich za těch jedenáct let mohlo být už několik desítek tisíc.“

Například jejich instagramový účet (často tam referují o svých výpravách za jídlem a pitím po celém světě) sleduje 115 tisíc lidí. „Rozjelo se to nakonec dobře, přestože ta vůbec první prohlídka byla příšerná. Přihlásila se jediná účastnice, Američanka Jessica. Sraz jsme si dali u restaurace Pho Vietnam, věřili jsme, že to tam na ni udělá dojem. Bohužel se ukázalo, že je Jessica sice Američanka, ale vietnamského původu, a sebelepší pražské pho ji těžko může ohromit...“

Honza Valenta si po pár letech překvapeně připustil, že se jeho hlavní profesí stala podpora a propagace kvalitní gastronomie. Před pár měsíci se posunul ještě o stupínek dál, když si se Zuzanou a dvěma přáteli založil v pražských Dejvicích malinké, od prvního dne velmi populární bistro jménem Šodó.

I o tom samozřejmě hovoří v podcastu, v jehož druhé polovině se dotkne i jednoho citlivého tématu. Se Zuzanou mají pětiletého syna Jonáše, který je v mnoha ohledech nesmírně inteligentní, bystrý a šikovný, má ale diagnostikovaný vysokofunkční autismus, a proto pro něj není úplně snadné začlenit se do nového prostředí ve vzdělávacích institucích.

Několik posledních týdnů Valentovi složitě (a občas zoufale) vymýšlejí, jakou školku nebo školu by mohl Jonášek navštěvovat příští školní rok, a Honza k tomu poznamenává: „Zuzka občas nadhodí, jestli si nevyzkoušet život taky někde jinde. Já na to odpovídám, že jsme v Česku přece spokojení a šťastní, ale tohle je snad jediná věc, kvůli které o tom mívám pochybnosti. Řekl bych, že dnešní Česko autistickým dětem a jejich rodinám rozhodně život neusnadňuje, spíš naopak.“

Rozhovor s Janem Valentou si poslechněte buď zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích. Poslední pasáž je odemčena fanouškům, kteří nás podporují na Patreonu.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama