Svět gastronomie se mění a barman stárne. Mladí pijí méně, popisuje slavný restauratér Václav Vojíř
25. června 2025
Reportér 07/25 · Číslo 131
Svět gastronomie se mění a barman stárne. Mladí pijí méně, popisuje slavný restauratér Václav Vojíř
25. června 2025
Reportér 07/25 · Číslo 131Svět gastronomie se mění a barman stárne. Mladí pijí méně, popisuje slavný restauratér Václav Vojíř
foto: Tomáš Binter
První článek s titulkem Guru českých barmanů jsem o něm psal před deseti lety, další rozhovor jsme dělali před pěti lety – a teď jsme se sešli znovu. Václav Vojíř letos slaví třicet let od otevření legendárního pražského baru Bugsy’s, specializujícího se na míchané nápoje. Popisuje, jak dnešní mladí pijí méně alkoholu, že už existují dobré „nealkoholické destiláty“ nebo proč jsou tak populární spritzy. A mluví i o tom, jakou úctu má ke starým barmanům.
Je to pravda, ale číslo vzniká prostým násobením. Zkrátka máme spoustu různých ginů a neméně toniků, a když si znásobíte každý gin počtem toniků, tak z toho vycházejí tyhle cifry.
Ano, ale to je samozřejmě subjektivní. Chutě jsou subjektivní věc.
Mění se nejen v čase, ale dokonce i v rámci regionu, třeba střední Evropy. Můj zaměstnavatel v Mnichově začátkem 90. let vymyslel drink, který pojmenoval High Society, což je nápoj postavený na ginu s trochou campari, broskvového likéru a grepové šťávy. V Německu se sice téměř neprodával, ale mně přišlo, že má potenciál, takže jsme ho přivezli do Česka. A když jsme otevřeli bar Bugsy’s a dali High Society na lístek, stal se rychle součástí top ten populárních nápojů a nakonec zdomácněl napříč Českem. Potom můj bývalý zaměstnavatel z Mnichova přijel s přáteli k nám do baru. Namíchali jsme jim právě High Society, téměř všichni ho ochutnali a řekli tohleto pít nebudeme, dáme si něco jiného.
Musím říct, že jsem byl strašně dlouho velmi konzervativní ohledně toho, jak by měl koktejl vypadat. A pořád jsem staromilec a jsem přesvědčený, že tradiční koktejly, které vznikly třeba před více než sto lety, by se neměly moc modifikovat – když přežily tak dlouho, je v nich přece síla. Ale je skutečně pravda, že současná mladá generace se celkově od destilátů odklání. Můžeme se bavit o důvodech, bezesporu má velký vliv osvěta, ale také regulace: ostatně před lety, kdy se v restauracích a barech zakázalo kouření, jsem říkal – teď je to kouření, pak přijde na řadu alkohol. Samozřejmě to byla nadsázka, nemyslím, že to skončí prohibicí, zkušenost z té americké ve 20. letech minulého století je jasná: nedává to smysl. Ale regulace je přísnější a přísnější.
Prostě k tomu přistupujeme s naprostým respektem. Strašně dlouho jsem to hejtoval především z toho důvodu, že jsme neměli moc alternativ. Prvotní pokusy vyrobit nealko destiláty totiž nebyly zrovna nejlepší…
Čas skutečně ubíhá a dnes už je na trhu spousta nealko variant, které skutečně odkazují chuťově i názvem na původní destiláty. A musím říct, že jsou z nich velmi hezké nápoje, takže je máme v nabídce napříč podniky. A nejde jen o mladé lidi, už je zkrátka dost zákazníků, kteří z různých důvodů nechtějí pít alkohol, i pro ně ta alternativa zkrátka musí být.
Ano, ve finále je to dražší než standardní produkty, poněvadž výrobci se snaží vyrobit standardní alkoholický nápoj, z kterého potom extrahují etanol, což je nákladné. Nealkoholické destiláty jsou tak vlastně cenově na úrovni prémiových alkoholických destilátů. Což má nevýhodu, protože chceme-li alternativně nabízet třeba nealkoholický gin tonic, tak zákazník neušetří. Čímž jsme zpátky u mladé generace. Já si totiž myslím, že další z důvodů, proč u nich vidíme odklon od alkoholu, je jeho cenová nedostupnost. Za ty roky, co se v tom pohybuju, jsou vstupní ceny obecně v gastronomii na několikanásobcích. I starší dospělý zákazník už volí, kdy si může návštěvu gastronomického podniku dovolit. A co teprve mladí, kteří jsou na studiích nebo začínají pracovat.
Už 10 let vám přinášíme pravidelnou dávku potěšení z objevování nových pohledů na svět. Prozkoumejte naši nabídku.
To mi mluvíte z duše. Ale můžu položit otázku já vám? Proč pijete nealko pivo?
Chápu. Nealko pivo je kategorie, která na trhu extrémně roste, je to vlastně asi nejrychleji rostoucí kategorie pivovarnictví. Vnímám to jako alternativu – řídím, budu s dětmi na víkend, sportuji. Ale myslím, že nás k tomu taky trochu nepřímo tlačí legislativa. Můj pohled nicméně určitě ovlivňuje, že pracuji se segmentem lidí, kteří mají blízko k alkoholu a mají ho rádi – i když my se snažíme prostředí a pití alkoholu kultivovat. Nicméně zpátky k tématu: už skutečně existuje dobré nealko pivo. U vína se to, jak jste říkal i vy, zatím ještě nepovedlo.
Prostě proto, že už dávno nepracuji denně za barem. Druhá věc je, že se poměrně dramaticky mění i techniky. Když jsme v devadesátých letech začínali s barem Bugsy’s, stačil nám, řekněme, výrobník ledu, šejkr a nanejvýš mixér. Ale dnes je technik celá řada, kluci za barem jim věnují hodně času, dělají premixy, filtrují různé tekutiny, aby byly bezbarvé, něco tepelně upravují a tak dál.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.