Hvězdné chutě

Jeďte na Island, jděte do Kopru! Český šéfkuchař vede michelinskou restauraci v zemi vulkánů a ledu

David Málek

foto: Tomáš Binter

Rozlehlé ledovce, fjordy, vodopády, horké prameny a hlavně nekonečné dechberoucí scenerie v úžasných barvách. Takové zážitky vábí většinu turistů do země ohně a ledu – na Island. Málokoho by však napadlo vyrazit tam za gastronomií. Jenže v Reykjavíku, v restauraci Dill, čeká chuťové pohárky hostů obdobně fascinující zážitek. Pro Čechy je ještě o něco neuvěřitelnější – šéfkuchařem této michelinskou hvězdou oceněné restaurace je třicetiletý rodák z Bystřice pod Hostýnem David Málek.

Degustační menu o šestnácti chodech. Na úvod jehněčí, uzené tradiční islandskou metodou pomocí kouře z ovčích výkalů, na závěr dezert s mlékem ochuceným sušenou mořskou treskou, kaviárem a pastinákovou zmrzlinou. Připadá vám to možná až příliš divoké? Nenechte se zmást – oproti zdejší drsné přírodě je chuť každého pokrmu mistrovsky jemná, vyvážená a prostřednictvím lokálních surovin ukazuje Island v celé jeho pestrosti – sousto za soustem.

Reportér: Příběhy, které inspirují

U více než dvouhodinové večeře se také dozvíte leccos i o ostrově samotném. A když s vámi při servírování česky vtipkuje šéfkuchař, rozlévá se potěšení nejen ve vašem žaludku, ale i v srdci. Tak totiž chutná, když je člověk pyšný na kuchaře ze své domoviny.

Přečtěte si také

Dokonalost beze zbytků

Restaurace, jejíž název česky zní „Kopr“, byste si v centru Reykjavíku zvenčí zřejmě ani nevšimli. Není třeba – vyprodáno bývá na měsíce dopředu. Tamní kuchyně vaří stylem také nazývaným new nordic. Ingredience tedy pocházejí výhradně z Islandu a řada postupů rovněž. „Je to výzva, dodávky surovin mohou být ovlivněny zdejším nevyzpytatelným počasím. Občas se stane, že třeba v celém Reykjavíku není mrkev. V zimě tu nevyroste, a pokud kvůli počasí nedojede loď, není v celém hlavním městě žádná,“ líčí český šéfkuchař.

Podpořte Reportér sdílením článku