Gastronomie

Hospody a pasti na turisty. Dá se vůbec na navštěvovaných místech nabízet kvalitní gastronomie?

Post Image

Hospody a pasti na turisty. Dá se vůbec na navštěvovaných místech nabízet kvalitní gastronomie?

Play icon
27 minut

foto: Darina Křivánková

Guláš se šesti a řízek s bramborem? Nebo jen párek v rohlíku? A co takhle skvěle dochucená koprovka a výborně připravená chobotnice? Na prázdninových cestách po Česku je možné ochutnat leccos. Vyrazili jsme na jih republiky, abychom zjistili, jak se vaří v Českém Krumlově nebo třeba u šumavského rybníka. A hledali jsme odpověď na otázku, jestli je vůbec možné dělat na turisticky exponovaných místech opravdu kvalitní gastronomii.

Díky dálnici už to jsou z Prahy do Českého Krumlova jen slabé dvě hodinky. I tak nám cestou vyhládne. Místo k zaparkování nacházíme rychle, dva a půl roku jsme s přítelem v Krumlově žili a provozovali restauraci. Znalost prostředí se v tomhle případě hodně vyplatí. Pokud ji nemáte, doporučuju udělat si před cestou přípravu, aby vám návštěva jednoho z nejkrásnějších měst Evropy nepříjemně nezhořkla. Možností, kde a jak by se to tady mohlo stát, je spousta.

Reportér: Příběhy, které inspirují

Během pár minut se napojujeme na hlavní proud, kterým v Krumlově projdou všichni turisté: Latrán, odbočka na zámek, zpět na Latrán, Lazebnický most, pak odbočka do Dlouhé, na „Ostrov“, mrknout zespoda na Plášťový most a pak Širokou k Benešovu mostu nebo rovnou na náměstí Svornosti a odtud možná ještě Horní ulicí na vyhlídku v Seminární zahradě. Tady to nejspíš vyhodnotíte, že stačilo a že dál už stejně nic není. (Je!) Dá se to jít i v protisměru nebo se připojit pod Plášťovým mostem, záleží na tom, kde zaparkujete.

Známe tu spoustu kouzelných míst a uliček, kde se ani v hlavní sezoně netlačíte s davy, ale dnes jsme tu v roli „turisty obecného“. Člověka, který vyrazil na výlet do Krumlova a chce si zajít na zámek, pokochat se atmosférou historického města, ale taky si dát kávu a dezert, něco k obědu a odpočinout si na zahrádce s dobře vychlazeným pivem… A nenechat tu pokud možno celou měsíční výplatu. Navíc s pocitem, že to za ty prachy fakt nestálo, že všechnu tu atmosféru a historii převálcovaly rafinované turistické pasti, důmyslně nastražené po městě. 

Přečtěte si také

Stačí kouknout do recenzí

Je polovina května, sezona ještě naplno nevypukla, ale na zahrádkách, které lemují Vltavu v místech, kde je ten nejhezčí výhled na zámek, už je plno. Sedí tam přesně ti, kdo se nepřipravili. Jinak by věděli, že právě tady je pivo i za 159 korun a grilovaný hermelín nebo smažené cibulové kroužky – což jsou ve zdejším podání jídla bez jakékoli přidané hodnoty a kuchařské práce – se blíží čtyřem stovkám. Při pohledu na menu s obrázky je to patrné pouhým okem. Stejně jako nenápadné, ale nepřehlédnutelné upozornění „Cash only“. Větší red flags nepotřebujete.

Podpořte Reportér sdílením článku