Každé vyhozené jídlo je ostuda, říká odborník. Češi jsou ve srovnání s Evropou relativně zodpovědní

19. června 2025

foto: Martin Mls

Až půjdete do obchodu, schválně se rozhlédněte: kolik lidí si mezi regály pročítá etikety? Moc jich nejspíš nenapočítáte, většina nakupujících skládá zboží do košíku automaticky. „Z etikety přitom o výrobku vyčtete úplně všechno,“ říká Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství. Mluví taky o plýtvání potravinami či správné manipulaci s nimi nebo o tom, zda v dohledné době začneme konzumovat hmyz.

Čtete v obchodě etikety?

Bedlivě. Především u nových výrobků, protože často a rád zkouším nové věci. Z pohledu spotřebitele je úžasné vidět, jaké věci jsou na trhu a co obsahují. Jsem studováním etiket trochu postižený, ale myslím, že je to ku prospěchu věci.

Jsou etikety v českých obchodech srozumitelné a pravdivé?

Troufám si říct, že drtivá většina srozumitelná je. Je jasné, že běžný spotřebitel se nemusí vyznat v potravinovém právu, úplně stačí orientovat se v pár základních informacích. A co se pravdivosti etiket týče, nejčastější je nesoulad ve složení, třeba když očekáváte, že výrobek obsahuje více masa než ve skutečnosti. Někdy se taky stává, že výrobní linka nekoresponduje s etiketovačkou, například místo avizované jahodové příchutě se ve výrobku objeví meruňková.

Jaké další závady se můžou objevit?

Evidovali jsme případy, kdy výrobce v dobré víře použil lesklý obalový materiál, ale neohlídal si čitelnost: krémové písmo se na stříbrném obalu ztratí. Ovšem tohle je spíš rarita, dá se to bez problémů seřídit.

Na co si máme při čtení etikety dát pozor?

Alfou a omegou při nákupním rozhodování jsou údaje o složení včetně těch o alergenech nebo potravinové intoleranci. Zajímat by vás měla i energetická hodnota, obsah tuku, sacharidů, bílkovin a soli, což je pět základních výživových údajů. Klíčové je datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti a taky údaje o manipulaci a nakládání s potravinou, právě tohle totiž řada spotřebitelů často opomíjí.

K tomu se ještě dostaneme. Co může spotřebitelům u regálu v obchodě pomoct, když si při studování etikety nejsou jistí?

Například manuál s infografikou o všech nejčastějších potravinách, které se vyskytují v tržní síti. Na ministerstvu jsme ho vydali před rokem, můžete si ho stáhnout rovnou do telefonu z webu Informačního centra bezpečnosti potravin. Najdete tam i další manuály pro spotřebitele, sám se do nich často dívám.

Přečtěte si také

REKLAMY A TRIKY

Je označování potravin staré jako potraviny samy?

Přesně tak. A Česko nikdy nestálo stranou, už Československo patřilo k prvním členům Organizace pro výživu a zemědělství a Světové zdravotnické organizace, které ustanovily Codex Alimentarius, což je světová kniha všech potravinových standardů, vodítek a doporučení. Veškeré potravinové právo i oblast bezpečnosti potravin vychází z těchto mezinárodních standardů. Systém a řád se do toho vnesl v šedesátých letech minulého století, kdy tehdejší Evropské hospodářské společenství (dnešní EU – pozn. red.) zavedlo pojem bezpečnost potravin. Ustanovily se mezinárodní standardy a systém funguje bez problémů.

Podpořte Reportér sdílením článku