Dva sládci, jedno pivo. Budvar s Oborou uvařily letní speciál v jihočeském stylu
18. června 2025
18. června 2025
foto: Budějovický Budvar
I o pivu se dá mluvit s něhou. A o limitce určené pro prázdninové osvěžení to platí dvojnásob. „Je to takový svěží letní ejlík,“ říká sládek Martin Novák. Jeho minipivovar Obora po čtyřech letech pomohl obnovit už jednou vyzkoušené jihočeské spojení: s Budějovickým Budvarem uvařil letní speciál Double Trouble. Limitovaná edice s hravým názvem už má za sebou i velkolepé představení v Praze.
Petr Košin stál na nádvoří rokokového paláce Kinských a vysoko nad jeho hlavou se rýsovaly věže chrámu Matky Boží před Týnem. Za zády mu duněla rozverná hudba a v ruce držel napůl vypitý půllitr. „Hledali jsme pivovar, který má dobré pivo, a našli jsme ho,“ spokojeně se usmál sládek Budějovického Budvaru.
V Českých Budějovicích se z toho stala příjemná tradice. Budvar každý rok připravuje letní speciál s vybranými minipivovary nejen z jižních Čech. Letos došlo na Oboru, minipivovar sídlící nedaleko Tábora, kam se dá z Budějovic dojet za slabou třičtvrtěhodinku.
Spolupráce Budvaru s Oborou má v sobě nostalgický nádech. Tohle spojení poprvé vzniklo už před čtyřmi lety, tenkrát do Obory přijel na oťukávací obhlídku budvarský létající sládek Aleš Dvořák. „Podíval se, ochutnal, za pár dnů se vrátil a řekl, že by s námi chtěl vařit. Bylo to krátce poté, co Budvar představil limitovanou edici ležáku Sedm spolčených,“ vzpomínal sládek Martin Novák.
V Oboře ho můžete potkat i za volantem traktůrku na poli kousek od pivovaru. Součástí pivovaru, který letos slaví desáté narozeniny, je farma o rozloze 500 hektarů. „Pěstujeme si vlastní ječmen, který sladujeme v táborské sladovně. A ze své chmelnice si pokryjeme třicet až čtyřicet procent piva ležáckého typu,“ popsal Novák. Provoz Obory jistí zelená energie z bioplynové elektrárny, poháněné kravským hnojem, a na webu pivovaru si můžete přečíst několik zajímavých pojednání: třeba o tom, zda si „na jedno“ mohl zajít už Ježíš.
„Obora je čím dál populárnější, její piva často najdete i v kavárnách,“ zmínil vyhledávaný gastroznalec Lukáš Hejlík, jenž moderoval květnové představení Double Trouble v restauraci L’Osteria na pražském Staroměstském náměstí.
Ale zpátky do roku 2021, kdy pánové Novák s Dvořákem uvařili Bitter, letní speciál anglického stylu z originálních britských surovin. „Povedlo se to, takže se další spolupráce nabízela,“ poznamenal Novák.
Zatímco Bitter vznikal v Oboře, Double Trouble má v imaginárním rodném listu zapsanou prostornější varnu Budvaru. „A nebojte, uvařili jsme toho dost,“ ujistil Novák a mrkl na parťáka naproti sobě. „Konkrétně dvě várky o celkových 1 200 hektolitrech. Přibližně polovina je v sudech pro restaurace a druhá polovina v plechovkách, které míří do obchodů,“ nastínil Košin. I letos platí, že Double Trouble bude k dispozici do vyprodání zásob.
První diskuse o novém pivu začaly loni v listopadu a v prosinci už vznikly první várky. „Vyšli jsme z Martinova receptu z Obory. Museli jsme postup trochu upravit, aby to šlo uvařit u nás ve velkém pivovaru. Nejdřív jsme ladili na experimentálním minipivovárku a pak jsme to přenesli do velkého,“ objasnil Košin.
Jak už jsme zmínili, vznikl „letní ejlík“ čili Summer Ale. „Svěží desítka, která by nás neměla tolik opíjet,“ pousmál se Novák v narážce na snesitelná čtyři procenta alkoholu. „Já dneska ještě neobědval,“ překvapil Hejlík krátce po sedmé večer. „Takže jsem rád, že se málo alkoholické zadání povedlo dodržet.“
A chuť? Díky americkému chmelu Talus příjemně ovocná. Slovy sládka Nováka: „Talus pivu propůjčuje grepový tón, možná se tam dá poznat i trochu kokosu.“
Výrazná ovocná vůně vzniká díky studenému chmelení, které pivu dodává i potřebné hořké odstíny. „Pomohlo nám, že jsme zase o rok zkušenější. Na rozdíl od loňské limitky Na Pool jsme tentokrát sáhli po svrchních kvasinkách a do našeho ležákového pivovaru se nám povedlo dostat ten správný technologický postup,“ vyprávěl Košin.
„Byla to profesionální i kamarádská spolupráce zároveň,“ shrnul Košin posledních několik měsíců. „Obešli jsme se bez komplikací.“
Ovšem název Double Trouble nepůsobí úplně nevinně… „Znáte to: jeden sládek, jedna komplikace pro markeťáka. Dva sládci, dvojitý problém,“ vtipkoval Košin. „Možná když nás markeťáci poslouchali, měli pocit, že je pro nás složité domluvit se, ale nebylo. Na všem podstatném jsme se s Martinem dokázali shodnout.“
Tak proč se tedy letní pivní speciál jmenuje Double Trouble? „Je to samozřejmě nadsázka, navíc se to krásně rýmuje. A název vznikl až poté, co jsme se s Petrem definitivně domluvili na receptu a použití surovin,“ vysvětlil Novák.
„Ten název asi nepřišel úplně na první dobrou, spíš na druhou,“ pobaveně hlásil Košin.
Budvar s Oborou už mají za sebou dvě propojení a nabízí se otázka, jestli jednou dojde i na českou klasiku „do třetice všeho dobrého“. Tady je odpověď Martina Nováka: „Nemůže to být krátce po sobě, to by nedávalo smysl. Dáme tomu čas a s nějakým odstupem to pak můžeme znovu zkusit.“
Košin přikývl a očima sjel na půllitr s právě pokřtěnou novinkou. „Nejdřív musíme vypít tohle.“
Podpořte Reportér sdílením článku
Vyznává krédo, že text má bavit autora i čtenáře.