Méně vody, lepší pivo. České pivovary se snaží šetřit s klíčovou surovinou
1. června 2025
Reportér 06/25 · Číslo 1301. června 2025
Reportér 06/25 · Číslo 130foto: ČTK/Profimedia.cz
Než se vyrobí jedno velké pivo, padne na něj několik litrů vody. Obvykle se uvádí pět litrů, i když čísla se liší pivovar od pivovaru. Jisté nicméně je, že pivovarníci se dnes snaží s touto základní surovinou šetřit.
Kolik vody vlastně spolyká výroba piva? Je jasné, že to není málo – čísel se ovšem uvádí více a je v nich trochu zmatek. Záleží totiž, jestli se bere kompletní cesta produkce piva, třeba včetně nároků chmele na vodu, anebo pouze samotná výrobní procedura v pivovaru, která zahrnuje vaření a třeba také chlazení a čištění.
Vodní stopu napříč celou produkcí si nechal změřit Radegast a dospěl k číslu 3,64 litru na litr piva. „Jde o celkovou spotřebu vody od semínka ječmene a chmele přes výrobu až po načepovanou sklenici,“ uvádí Jakub Zaoral, manažer udržitelnosti Plzeňského Prazdroje, pod který značka Radegast patří. Samotná výroba pozře zhruba o litr méně vody. U celého plzeňského pivovaru je to 2,8 litru, na litr vyrobeného piva v Pivovaru Radegast jde o 2,29 litru.
Podpořte Reportér sdílením článku
Má svůj web Ekonews věnovaný tématům udržitelnosti, ať už v byznyse nebo v praxi každého z nás.