GLOSA: GASTRO

Buchtičky se šodó chceme gratis! Na cenotvorbu jsme stejní odborníci jako na fotbal nebo politiku

foto: ČTK/Profimedia.cz

„A to chtěj fakt za buchtičky se šodó 240 Kč? Zloději!“ Nebo za kremroli 75 Kč! Kdykoli si na sociálních sítích někdo dovolí doporučit něco tak „ohavně drahého“ nebo jen slastně mlaskne, že to „za ty prachy stálo“, spustí se virtuální lynč.

Ihned se najdou stovky odborníků na cenotvorbu, kteří neomylně spočítají, že náklady na porci buchtiček nemůžou přesáhnout dvanáct korun a kremrole vyjde maximálně na šest. Takže to jsou zloději, to je přece jasná věc! Na buchtičky a kremrole jsme úplně stejní odborníci jako na fotbal nebo politiku. Taky tomu prd rozumíme.

Přečtěte si také

Započítali jsme do svých superpřesných kalkulací pravou vanilku z Madagaskaru, nebo jen vanilkovou esenci? A co práce? Když jsme si pekli kremrole naposledy doma, nejspíš nám náš čas a námahu nikdo nezaplatil. Majitel cukrárny ale tenhle luxus nemá. A kromě práce musí do ceny zahrnout energie, amortizace strojů a vybavení, nájem a taky DPH, nejen ty suroviny. A možná by bylo fajn na té kremroli nebo buchtičkách něco vydělat. Aspoň trochu. Je to přece jenom byznys.

Ceny steaků nebo krevet tolik nedráždí, tam tušíme, že to holt něco stojí. Ale buchtičky, které si pamatujeme ze školní jídelny?!? Ty by měly být prakticky zadarmo. Ve vášnivé debatě obvykle zapadne názor, že je tu přece možnost výběru, že leckde mají bezpochyby i mnohem levnější buchtičky nebo kremrole. Třeba jsou i celkem dobré. Otázka je, jestli na nich někdo vydělává. Aspoň trochu.

Podpořte Reportér sdílením článku