Bez peněz na hory nelez? Skipasy kartou zaplatíte, třetina bufetů ale bere jen hotovost
16. února 2025
Reportér 02/25 · Číslo 126
Bez peněz na hory nelez? Skipasy kartou zaplatíte, třetina bufetů ale bere jen hotovost
16. února 2025
Reportér 02/25 · Číslo 126Bez peněz na hory nelez? Skipasy kartou zaplatíte, třetina bufetů ale bere jen hotovost
foto: Zdeněk Maršál a Markéta Žebrakovská
O tom, že člověk na horách často nezaplatí mobilem nebo kartou a musí mít s sebou hotovost, se v poslední době často bouřlivě debatuje. Jak to ve skutečnosti vypadá, jsme zjišťovali během jednoho únorového víkendu v Harrachově, v Pasekách nad Jizerou a v Albrechticích v Jizerských horách. Výsledek? Na překvapivě mnoha místech stále platí pravidlo: Bez peněz do hospody nelez. Co za tím je, jsme se zeptali přímo těch, kdo platby kartami odmítají, i těch, kteří s nimi naopak nemají problém.
V horské chatě nesoucí název Na Perlíčku – Prdek se hospodě říká podle kovárny, která tu kdysi bývala. Kovář prý u okna prodával občerstvení, občas nějaké to štamprle či pivko, a když se ho místní zeptali, jestli tam má hospodu, odpovídal „ale to je jen takový prdek“. Tak zní místní legenda.
Teď v únoru je z okna hospody, ležící v nadmořské výšce 820 metrů, krásný výhled na Krkonoše se zasněženým hřebenem Lysé hory. V hospodě nad sjezdovkami střediska Paseky nad Jizerou je narváno a u vchodu vždy stojí skupinka, netrpělivě čekající, až se uvolní nějaký stůl, což obvykle trvá, protože uvnitř je útulno a příjemně. Proto lyžaři na vybroušený svah paseckého skiareálu nijak nespěchají.
Obsluha je rychlá a početná, na place se v každém okamžiku pohybuje jeden nebo dva číšníci. Ani my dlouho nečekáme, než se k nám přitočí mladík s černým knírem a tabletem, do něhož rychle datluje naše objednávky. Na otázku, jestli berou karty, však kroutí hlavou. Hned ovšem dodává, že pokud nemáme hotovost, útratu můžeme bez problému uhradit bezhotovostně za pomoci QR kódu.
Když mu prozradíme, že kromě krkonošského kysela a ležáku z řemeslného pivovaru, který se nachází v budově ležící jen pár kroků od vchodu do hospůdky, chceme udělat také malý průzkum o tom, jak je to na českých horách s platebními kartami, odpoví, že nám zavolá majitele. „Neslibuji, protože máme obědy a majitel sám roznáší, ale zeptám se,“ řekne, než zmizí v kuchyni.
Majitel je u nás ani ne za dvě minuty. Miloslav Kahuda je vysoký muž s holou hlavou oblečený do černé mikiny s logem Prdek.
Opakuje, že není problém přijít a zaplatit bezhotovostně přes QR kód, ale platební karty neakceptuje, protože by tím údajně přišel až o tři procenta z tržeb. „Kamarád má v Praze na Žižkově hospodu a na poplatcích bance dal ročně až šest set tisíc korun. Karty ještě nedávno bral, ale už je zrušil taky,“ říká Kahuda, v jehož podniku se od roku 2008 pravidelně pořádá mistrovství světa v čamburíně, hospodské stolní hře, v níž se spojuje točení káčou s kuželkami.
U dvou stolů se ptáme, jestli jim nevadí, že nezaplatí kartou, ale ani jedna skupina s tím nemá problém. Vědí, že kdo zrovna nemá bankovky, převede peníze z účtu, takže nehrozí, aby někdo narazil a musel do údolí k bankomatu.
Svou otázku opakujeme také dole v lyžařské škole Skiareálu Paseky nad Jizerou. Vzhledem k tomu, že jsou zrovna pololetní prázdniny, obě čtyřsedačkové lanovky i ostatní vleky jsou plně vytížené. V lyžařské škole a půjčovně mají všechny lektory obsazené, ale jak lekci, tak lyžařské vybavení lze bez problému uhradit platební kartou.
Průzkum, jakým způsobem jsou Češi ochotní platit na českých horách, si v prosinci 2024 nechala udělat společnost Visa. Pro jednoho z největších světových provozovatelů bezhotovostních plateb sbírala data agentura Response Now, která se ve své studii dotazovala tisíce respondentů. Záměrem bylo zjistit, jak moc si Češi zvykli cestovat na zimní dovolenou bez hotovosti a jak hodně je naštve, když narazí na bariéru neumožňující platit kartou.
Podpořte Reportér sdílením článku
Autor je majitelem foto a video produkce Bagel Productions.