Dobrý, zítra to dáš sám. Aneb jak se z plavce stal televizní komentátor
12. prosince 2024
12. prosince 2024
Má pět bronzových medailí ze tří paralympiád. A taky zlato z mistrovství světa. Jan Povýšil, český paralympijský plavec, se po ukončení závodní kariéry přeorientoval na kulturistiku – a opět je na špičce: na letošním evropském šampionátu skončil těsně čtvrtý. Kromě toho studuje fotografii, živí se jako obrazový editor a během paralympiády v Paříži se stal i komentátorem.
To je jednoduché. Plavání bez posilovny nefunguje a já jsem ty poslední roky, kdy jsem ještě závodil, už víc posiloval, než plaval. Když jsem pak – abych použil klišé – pověsil plavky na hřebík, rok jsem nic nedělal. Věnoval jsem se novinařině, hodně pracoval. Pak jsem ale jel něco natáčet do bazénu, vlezl do vody, zaplaval si a řekl si, že tohle nejde. Že musím zase něco dělat. Byl covid, tak jsem si od Cesty za Snem půjčil domů běžkařský trenažér a přes poledne, když dcera spala, na něm cvičil. Tak jsem zjistil, že mi posilovna chybí. Takže když pak covid skončil a bylo to zas možné, vrátil jsem se ke svému bývalému trenérovi.
On mě k tomu trochu ponoukal i dřív, protože ve mně viděl určitý talent. A mě to lákalo. Jako dítě osmdesátých a devadesátých let jsem si celý život říkal, že vypadat jako Arnold Schwarzenegger není špatné. Tak jsme to zkusili, příprava na první závody se hezky povedla, závody mě bavily, a tak jsem u toho zůstal.
Je to úplně stejné, jako když vylezete před patnáct tisíc lidí v plavkách v Sydney, Londýně nebo kdekoliv jinde, kde jsem plaval. Tenhle sport je trošku zvláštní v tom, že celý rok trénujete něco úplně jiného, než co potom předvádíte. Zatímco v plavání jsem trénoval, abych zaplaval padesátku pod 40, tady trénuju, abych ukazoval svaly.
Jídlo a dieta jsou samozřejmě nejméně zábavné části přípravy. V hlavě naštěstí dokážu přepnout tak, že jídlo začnu brát jen jako palivo. I když mi pochopitelně chybí čokoláda, hamburgery a podobné věci. Ještě k tomu jsem „úchyl“ a koukám na videa, kde se vaří, sleduju kuchařské soutěže. Ale nevadí mi být na 100 gramech sacharidů za den. Někdy je to strašně namáhavé, ale pořád je to zábava. Nejtěžší fáze je závěrečný měsíc, kdy tělo mele z posledního, do toho chodíte do práce, a k tomu se vám stane, že 14 dní před závodem najednou komentujete plavání na paralympijských hrách. Musíte se soustředit a mozek si bere docela dost energie. To bylo trochu na palici.
Táta je velmi šikovný fotograf, ale tolik ho to nebavilo. Mě naopak od dětství bavilo si od něj foťák půjčovat. Poprvé „navážno“ jsem vzal fotoaparát do ruky někdy ve dvanácti nebo třinácti letech a dlouho jsem fotil jen pro sebe. Byl jsem třeba schopný udělat padesát fotek kormorána. A pak to se mnou rostlo.
Podpořte Reportér sdílením článku
Váží si možnosti trávit čas s inspirativními lidmi a ptát se jich na to, co chce vědět o světě.