Byznys a neziskový sektor: Jak spolu tyto světy souvisí?

Good Company Circle 2024

21. října 2024

Advertorial
Eva Prokešová

foto: Daniel Čáha

Začátek října přivítal v prostorách galerie Mánes druhý ročník konference Good Company Circle (GCC), která se stává klíčovou platformou pro propojení světa byznysu a neziskových organizací v České republice. Během jednoho dne se na dvou pódiích vystřídalo více než čtyřicet řečníků, mezi nimiž nechyběli zástupci významných hráčů české ekonomiky i představitelé neziskových organizací. Cílem této největší akce svého druhu bylo propojit dva na první pohled vzdálené světy a hledat cesty k jejich úspěšné spolupráci.

Vyvrcholením akce bylo předávání ocenění GCC Awards za nejzajímavější a nejprospěšnější projekty. První místo získala nezisková organizace Business & Professional Women CR (BPWCR) za svou iniciativu Equal Pay Day, která otevírá diskusi o spravedlivém odměňování žen v České republice. Evropskou cenu si odnesly projekty ŽIVOTa 90 ve spolupráci s JTI a Nadace Terezy Maxové s ING Bank, které ukazují, jak mohou byznysové a neziskové subjekty přinášet oboustranně výhodné výsledky s přínosem pro celou společnost.

Zakladatelka Good Company Circle, Eva Prokešová, shrnula úspěch letošního ročníku: „Posunuli jsme celkový koncept konference na vyšší úroveň a zájem účastníků byl oproti prvnímu ročníku výrazně vyšší. Naším cílem je propojování lidí z různých sfér, kteří se zabývají společenskou odpovědností. Letos jsme také připravili řadu audio a video podcastů s inspirativními rozhovory hostů z úspěšných neziskovek i byznysu,“ dodává Prokešová.

Podcast Dobré společnosti

Konference GCC se stává platformou pro sdílení inovativních řešení, strategií a osvědčených postupů. Velký zájem vzbudily i mentoringové stoly, kde odborníci vedli diskuse na témata, jako jsou efektivní vyjednávání s firemními partnery, možnosti čerpání dotací či získávání finančních prostředků pro neziskový sektor. „Jsem nadšená, že se lidé chtějí vzdělávat a zapojovat do diskuzí o sociální udržitelnosti,“ doplnila Prokešová.

Zájem o odpovědné podnikání rostl i mezi širší veřejností, která se ve velkém zapojila do hlasování o nejlepší spolupráci mezi byznysovým a neziskovým sektorem v rámci GCC Awards. „Ukazuje se, že je důležité podporovat změnu myšlení ve firmách, aby se udržitelnost stala pevnou součástí podnikatelských strategií, a ne jen módním trendem,“ uzavírá Prokešová.

Akce byla zároveň důležitým momentem pro šíření know-how v oblasti zodpovědného podnikání. Tereza Zavadilová, CEO nezávislého byznysového portálu Newstream, který byl mediálním partnerem konference, k tomu dodává: „Propojení osobností a projektů z veřejného, neziskového i byznysového sektoru je klíčové pro zlepšení života jednotlivců, komunit i celé společnosti. Jsme poctěni, že jsme mohli být součástí této smysluplné akce.“

Konference Good Company Circle tak nejen inspiruje, ale i prakticky ukazuje, jak byznys a neziskový sektor mohou spolupracovat ve prospěch celé společnosti.

Podpořte Reportér sdílením článku