Víc problémů zažívají holky, bývají úzkostné a depresivní, říká sociální pracovnice

22. října 2024

foto: použito se svolením Hany Měkotové

Dva týmy, dvacet čtyři škol a desítky, stovky problémů. Takzvané Týmy duševního zdraví, které působí na základních školách na Kutnohorsku, se snaží pomáhat dětem, rodičům i pedagogům. Na dvou školách mají konzultovny, do dalších dojíždějí. „Když má dítě noční děsy a maminka si s tím neví rady, stačí třeba tři čtyři intervence s psychologem. Ale když jsou problémy vážnější, jejich řešení může trvat i několik let,“ říká šéfka jednoho z týmů, sociální pracovnice Hana Měkotová.

Co tedy vlastně jsou Týmy duševního zdraví a kde se vzaly?

Vznikly v roce 2021 a za jejich vytvořením stál nadační fond Eduzměna. Ten při mapování oblasti Kutnohorska zjistil, že v regionu chybí péče o duševní zdraví dětí a že tamní školy potřebují podporu. Na základě toho začaly fungovat dva multidisciplinární týmy, které působí v celé oblasti s rozšířenou působností Kutná Hora. Jeden má konzultovnu na základní škole přímo v Kutné Hoře, druhý na škole ve Zruči nad Sázavou. Projekt fungoval v pilotním provozu dva roky a byl financován z norských fondů.

Co si přesně představit pod pojmem multidisciplinární tým?

Je to tým složený ze tří nebo čtyř lidí: sociálního pracovníka, speciálního pedagoga, psychologa a v minulosti jsme měli ještě zdravotní sestřičku. Ve zručském týmu ji máme i nadále, ale museli jsme tu roli přejmenovat, protože to zavánělo tím, že zasahujeme do zdravotnictví. Což bez registrace jako zdravotní služba není možné.

Jakou sestřička plní roli?

Mám množství zkušeností z mezinárodního školství, kde je v téměř každé škole zdravotní sestra běžně k dispozici, a fascinuje mě, že něco takového ještě nikoho v České republice nenapadlo a že tam nevidí potřebu. Protože pravda je, že když se naše sestřička objevila přímo ve škole v naší konzultovně, hned začala řešit celou řadu věcí. Například když se dítěti udělalo špatně a bylo potřeba kontaktovat rodiče a počkat na ně. Pedagog nemá čas to řešit, potřebuje učit.

Zmínila jste, že šlo o pilotní dvouletý projekt, co se dělo dál?

Dva roky vypršely v červnu 2023 a od té doby jedeme na vlastní triko, právě i díky Eduzměně, která viděla, že se hned nepodaří zajistit financování státem. Ještě asi půl roku jsme proto byli vedeni jako zaměstnanci pod základní školou Zruč nad Sázavou a peníze na nás šly z nadačního fondu. Načež se podařilo zajistit, že jsme financováni zřizovateli škol, tedy městy.

Přečtěte si také

Zahlcení psychiatři

Čím vším se zabýváte?

Naše práce je různorodá. Zavolá mi ředitel školy, rodič nebo pedagogický pracovník a svěří se mi s nějakou obtíží. Třeba že má ve třídě dítě, se kterým si neví rady. V tu chvíli mu popíšu, co můžeme nabídnout, a většinou si rovnou i domluvím schůzku v dané škole. Zabezpečujeme čtyřiadvacet škol v oblasti. Takže dorazím do školy, promluvím o dané situaci, případně se doptám, jak se rodiče staví ke spolupráci s Týmem duševního zdraví. Řešíme, jakým způsobem s nimi případně navázat kontakt nebo naopak nenavázat a třeba jen podpořit pedagoga, aby situaci zvládl.

Podpořte Reportér sdílením článku